BiH

U Zvorniku su uhapšeni bivši pripadnici “Zvorničke brigade”

Jutros su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili hapšenje sedam nekadašnjih zapovjednika i pripadnika Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) na području Zvornika.

Prema informacijama iz Tužilaštva BiH, ovi pojedinci se dovode u vezu sa strijeljanjem i ubistvom oko 800 žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Orahovac nakon pada Zaštićene zone Srebrenica.

SIPA je saopćila da su ove osobe uhapšene zbog sumnje da su počinile krivična djela po individualnoj i komandnoj odgovornosti, kao i da su pomagale u genocidu. Uhapšeni će, nakon kriminalističke obrade, biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH.

Prema ranijim presudama, utvrđeno je da su prije ubistava u Orahovcu zarobljeni Bošnjaci držani u sali škole “Grbavci” u ovom mjestu. Iz Tužilaštva BiH nije dostupna dodatna informacija o detaljima akcije u vezi s hapšenjem.

Ovaj događaj dodatno ističe važnost nastojanja pravosudnih organa da odgovorne za ratne zločine dovedu pred lice pravde u skladu s međunarodnim i domaćim zakonima.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button