Tuzlanski kantonU fokusuVijesti

U Tuzli se ne poštuje rješenje o kućnoj izolaciji, nadležni upozoravaju na krivičnu odgovornost


Više od 300 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji nakon dolaska u Tuzlanski kanton iz nekih od regija koje su pogođene koronavirusom.

Nove četiri osobe su testirane na COVID-19, međutim rezultati analize briseva su negativni, potvrđeno nam je iz Ministarstva zdravstva TK, iz kojeg su upozorili na pojavu kršenja naredbi o odlasku u samoizolaciju.

U toku protekle noći četiri osobe su testirane na koronavirus, a kako nam je potvrdila ministrica zdravstva TK Dajana Čolić, svi rezultati su bili negativni. S druge strane, prema njenim riječima, sada se pod epidemiološkim nadzorom u ovom kantonu nalazi više od 300 osoba koje su u kućnoj izolaciji.

Možda će Vas zanimati i:

“Posljedica porasta broja osoba u kućnoj izolaciji jeste širenje naredbe Federalnog kriznog štaba koja podrazumijeva stavljanje pod nadzor osoba koje dolaze iz područja Njemačke, Francuske i Španije. Međunarodni aerodrom u Tuzli ima veliki broj letova koji idu i dolaze iz Njemačke, a od preksinoć su na terenu ekipe Ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo i domova zdravlja iz Živinica i Tuzle te ovlašteni inspektori koji izdaju rješenja o stavljanju osoba pod epidemiološki nadzor“, kazala je Čolić.

Po naredbi Ministarstva zdravstva FBiH, sve osobe koje dolaze iz Njemačke, Francuske, Španije te Kine, Italije, Južne Koreje i Irana odmah nakon slijetanja na neki od aerodroma dobijaju rješenje o stavljanju pod epidemiološki nadzor, što podrazumijeva i 14-dnevnu kućnu izolaciju. Takva situacija je i na Međunarodnom aerodromu u Tuzli.

Resorna ministrica je pojasnila da se putnicima već u avionu dijele epidemiološke ankete koje popunjavaju prilikom dolaska, a na terminalu, prilikom izlaska iz sterilne zone aerodroma, dodjeljuju im se rješenja.

“Značaj te izolacije je, nažalost uzet olako. Apelujemo na sve one koji su dobili rješenje da se svega naloženog moraju pridržavati, a Zakon o zaštiti građana od širenja zaraznih bolesti, kao i Krivični zakon, podrazumijevaju to da ukoliko neko svjesno dovede nekoga u mogućnost zaraze, odnosno širenja zarazne bolesti, može se kazniti zatvorom do godinu dana. Ukoliko to učini nesvjesno, odnosno iz nehata, može se kazniti do šest mjeseci zatvora, ili novčanom kaznom”, navela je Čolić.

Ministarstvo zdravstva TK sve više dobija prijave o tome da se osobe kojima su izdata rješenja o kućnoj izolaciji ne pridržavaju naredbi iz ovog dokumenta.

“Protiv svih onih koji se ne pridržavaju naredbi morat ćemo podnijeti represivne mjere jer očito da više na građansku svijest ne možemo računati, niti možemo drugačije utjecati”, upozorila je ministrica Čolić.

Shodno preporuci Kriznog štaba FBiH, u cilju preveniranja povećanja broja oboljelih od koronavirusa, nastava u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima u TK od danas je zvanično obustavljena. Ministrica zdravstva iznijela je određene preporuke za školarce, ali i njihove roditelje.

“Djeca napolje trebaju izlaziti, a ne boraviti u zatvorenim prostorima. To je u suštini preporuka za sve nas i iz tog razloga se obustavljaju sve predstave i kino projekcije, a preporuka je i da se izbjegavaju javna okupljanja jer su zatvoreni prostori upravo ona mjesta gdje najlakše možete biti zaraženi virusom. Nakon ponovnog uspostavljanja nastave učenici će raditi po intenzivnom procesu te na roditelje apelujem da djeca čitaju lektire i ponavljaju prethodno gradivo jer to sigurno kasnije neće stići”, savjetuje Čolić.

Epidemiološka situacija na području tuzlanske regije u kontinuitetu se prati, a do danas nije zabilježen nijedan pacijent s potvrđenim prisustvom koronavirusa.

Za razliku od početka ovakvog epidemiološkog stanja, kada su Tuzlaci na rezultate testova na koronavirus čekali iz referalnog laboratorija u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, analiza briseva osoba sada se vrši u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli. Vršilac dužnostid irektora tuzlanskog UKC-a Vahid Jusufović nam je potvrdio da je osiguran dovoljan broj testova, a finansirani su iz vlastitih sredstava.

“Rezultati testa se čekaju od tri do četiri sata, a nekada je potrebno i nešto više vremena. Analiza briseva se mora dva puta izvršiti, kako bismo bili sigurni da li je test pozitivan ili negativan. Također, danas smo pokrenuli hitnu nabavku novih respiratora, a za tu namjenu smo jedino od Vlade TK dobili 100.000 KM te ćemo za to morati odrediti i određena vlastita finansijska sredstva”, kazao je Jusufović.

Univerzitetski klinički centar u Tuzli ranije je formirao izolatorij za pacijente kod kojih se utvrdi prisustvo koronavirusa, a on se nalazi u dječijem hospisu u naselju Slavinovići.

Izvor: KlixMožda će Vas zanimati i:

Back to top button