KulturaVijesti

U Tuzli premijerno prikazana četiri omladinska igrana filma

„U objektivu mladih“

Premijernim prikazivanjem četiri omladinska igrana filma, sinoć je na sceni Pozorišta mladih Tuzle realizovana završna manifestacija projekta „U objektivu mladih“.

U periodu od 1.8 – 30.12.2023. godine Udruženje „Mladi Tuzle“ Tuzla uz podršku Grada Tuzla, Pozorišta mladih Tuzle i Yellow store BiH realizuje projekat „U objektivu mladih“ koji podrazumijeva aktivnosti prepoznavanje i stručnog osposobljavanja mladih mentora (nosioca društvenih promjena) za edukaciju vršnjaka u polju filmske umjetnosti, potom fotografske i filmske radionice za mlade u Tuzli – učenike osnovnih i srednjih škola, te proces pisanja scenarija, pretprodukcije i produkcije kratkih igranih filmova na temu ljudskih prava.

Možda će Vas zanimati i:

Tako je u projekat uključeno 70 mladih ljudi iz Osnovne škole „Miladije“ Tuzla, Srednje medicinske škole Tuzla, Gimnazije „Ismet Mujezinović“ Tuzla i Srednje „Savremeno – umjetničke škole“ Tuzla koji su sinoć pred prepunom salom dvorane Kaleidoskop prikazali svoje kratke igrane filmove.

Na sinoćnjoj manifestaciji prisutnima se obratila Amila Beširović, predsjednica Udruženja „Mladi Tuzle“ ističući zahvalu Gradu Tuzla, ali i važnost kontinuiranog pronalaska novih modela za edukaciju djece i mladih čemu Udruženje teži već 20 godina postojanja i rada. U ime škola prisutnima se obratio po jedan predstavnik/ca ističući zahvalu Gradu Tuzla, Udruženju „Mladi Tuzle“ Tuzla i Pozorištu mladih Tuzle. Mirza Efendić u ime Una Storia Studio koji su osigurali filmsku opremu i svu stručnu pomoć u procesu snimanja filmova zahvalio se svim učenicima i pozvao ih na dalju saradnju u 2024. godini.

Svim učesnicima projekta sinoć su dodijeljene zahvalnice i priznanja, a do kraja prvog polugodišta školske 2023/24. godine filmovi će biti prikazani u svim navedenim školama.

Na ovaj način Udruženje „Mladi Tuzle“ Tuzla kroz Filmski studio Mladih Tuzle bilježi 19 filmsku premijeru čime studio pokazuje svoju opravdanost postojanja i rada.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button