Istaknuto

U Tuzli održan treći  “Kviz znanja iz oblasti sigurnosti u saobraćaju i saobraćajne kulture”
U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli danas je održan treći po redu “Kviz znanja iz oblasti sigurnosti u saobraćaju i saobraćajne kulture“.

Na Kvizu znanja učestvovalo je šest srednjih škola koje u svom sastavu imaju strukovna usmjerenja iz oblasti saobraćaja.

 „Veliko mi je zadovoljstvo i čast što smo u prilici da okupimo mlade ljude koji su danas učesnici u saobraćaju kao pješaci, a sutra će biti i vozači. Posebno mi je drago što imamo priliku da na mlade ljude utičemo pozitivno, da kroz jedan motivirajući odnos i vaš rad koji imaju  u školi nadograde i prošire znanjem o posljedicama koje se dešavaju na putevima Tuzlanskog kantona, ali i u cijelom svijetu,“ rekao je Hamza Bešić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Vlade TK.

Na takmičenju je učestvovalo ukupno 10  timova (40 učenika) koji su predstavljali šest škola na nivou TK, a to su JU Mješovita srednja saobraćajna škola Tuzla, JU Mješovita srednja škola Gračanica, JU Mješovita srednja škola Doboj Istok, JU Mješovita srednja elektro-mašinska škola Lukavac, JU Mješovita srednja škola “Hasan Kikić” Gradačac i JU Mješovita srednja škola Srebrenik.

„Jako mi je drago i ponosan sam što se kviz znanja održava treću godinu zaredom u Tuzli. Svjedoci smo da ima jako mnogo saobraćajnih  nesreća na prostoru Tuzlanskog kantona, kao i cijelog svijeta i taj broj je  u rapidnom rastu. Zbog toga ovim događajem i druženjem povećavamo svijest kod mladih o sigurnosti u saobraćaju,“ istakao je Nenad Lukanović, pomoćnik ministra za saobraćaj Vlade TK.

Kviz se sastojao od 40 pitanja, tako da je svaki učenik imao priliku da odgovori na 10 pitanja.

U finale su ušli  JU Mješovita srednja elektro-mašinska škola Lukavac, JU Mješovita srednja saobraćajna škola Tuzla i JU Mješovita srednja škola „Hasan Kikić“ Gradačac.

Prvo mjesto je osvojila JU Mješovita srednja saobračajna škola Tuzla, a kao nagradu su osvojili Prenosivi pehar (pehar koji će da bude prenosiv iz godine u godinu za pobjednike). Ostali takmičari dobili su diplome i zahvalnice za svoje prisustvo na takmičenju.

Kviz znanja iz oblasti sigurnosti u saobraćaju i saobraćajne kulture organizovao  se uz pomoć Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK u partnerstvu sa Ministarstvom obrazovanja i nauke, Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona, Ministarstvom unutrašnjih poslova i srednjim školama sa područja Tuzlanskog kantona.

Cilj ovog projekta je doprinos povećanju stepena sigurnosti u saobraćaju na Tuzlanskom kantonu kroz podizanje nivoa znanja kod srednjoškolaca o sigurnosti u saobraćaju, saobraćajnim pravilima, pravilima ponašanja u saobraćaju, saobraćajnoj kulturi i posljedicama nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa.

Kako bi se uticalo na smanjenje broja saobraćajnih nesreća i povećanje sigurnosti djece i mladih u saobraćaju, a na djeci/mladima zanimljiv i motivirajući način, kroz edukaciju i takmičenje, ovaj projekat će podići njihov nivo znanja o sigurnosti saobraćaja, saobraćajnim pravilima, pravilima ponašanja u saobraćaju, saobraćajnoj kulturi i posljedicama nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button