BiHIstaknutoTuzla

U Tuzli održan četvrti “Kviz znanja iz oblasti sigurnosti u saobraćaju i saobraćajne kulture” (FOTO)

Kviz znanja iz oblasti saobraćajne kulture okupio 100 srednjoškolaca
Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona organizovalo je 4. kviz znanja iz oblasti sigurnosti u saobraćaju i saobraćajne kulture.

Na kvizu je ove godine učestvovalo ukupno 11 timova iz 7 srednjih škola sa područja TK koje u svom sastavu imaju stručna usmjerenja iz oblasti saobraćaja (vozači motornih vozila, tehničari drumskog saobraćaja i tehničari bezbjednosti u drumskom saobraćaju).

Naglasivši da je to nastavak dobre priče i za sve one koji se školuju kao i za one koji će sutra prenijeti to svoje znanje nekom drugom, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mustafa Šakić kazao je da Ministarstvo svake godine  raspisuje javni poziv i dodjeljuje sredstva udruženjima koja rade na prevenciji nesreća u saobraćaju.

Cilj organizovanja ovog kviza i svojevrsne edukacije, prema riječima pomoćnika ministra za saobraćaj Nenada Lukanovića je da se kroz preventivu i edukaciju u ovoj oblasti smanji broj saobraćajnih nezgoda kao i najgorih posljedica. Kroz edukativne radionice,prezentacije aktivizma mladih u oblasti sigurnosti u saobraćaju i kviz znanja učenicima je naglašena važnost poštivanja saobraćajnih pravila i propisa te posljedice nepoštivanja saobraćajne kulture.

„Prema podacima sa kojima raspolaže Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK na području TK za 2021. godinu bilo je 3000 saobraćajnih nezgoda. Od toga je 1100 saobraćajnih nezgoda sa povrijeđenim osobama, bilo da se radi o lakšim ili težim tjelesnim povredama i oko 1600 saobraćajnih nezgoda koje su za posljedicu imale materijalnu štetu na vozilima. U 2021. godini su od posljedica saobraćajnih nezgoda poginule ukupno 34 osobe“, kazao je Lukanović.

Svrha ovog projekta koji organizuje Ministarstvo je podizanje svijesti o nivou bezbjednosti saobraćaja na području našeg kantona sa ciljem da senajranjivija kategorija učesnika u saobraćaju nauči saobraćajnoj kulturi.

Prisutnim je svoju životnu priču ispričala Almedina Čamdžić kao osoba koja je preživjela tešku saobraćajnu nezgodu.

Fotografije će uskoro biti dostupan putem web stranice www.kvizznanja.ba !Možda će Vas zanimati i:

Back to top button