Valter Tuzlanski

U Potočare stigli učesnici Marša mira
Učesnici ovogodišnjeg Marša mira, njih više od 5000 koji su u ponedjeljak krenuli iz Nezuka na put prema Srebrenici, gdje će sutra biti obilježena 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima, stigli su u Potočare.

Jedan učesnik Marša mira je preminuo, kako smo ranije objavili. Ova informacija potvrđena je za Vijesti.ba iz Organizacionog odbora. Učesnik Marša mira preminuo je na lokalitetu Buljima. Kako Vijesti.ba saznaju radi se o muškarcu koji je u trenutku smrti imao 67 godina.

MC Srebrenica Potočari stigao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, federalni ministar Nerin Dizdar i brojni zvaničnici.

Američki ambasador Michael Murphy pridružio se danas Maršu mira, u čast žrtava genocida u Srebrenici.

“Čast mi je i privilegija pridružiti vam se po treći put u Maršu za mir. Marširam s vama da izrazim svoje duboko poštovanje za one od vas koji su 1995. godine prešli ovo opasno putovanje, da žalim sa onima koji su izgubili voljene prije 29 godina i da se prisjetimo i odamo počast onima koji su brutalno ubijeni u Srebrenici i oko nje”, poručio je Murphy.

Prisutni su pozvani da nakon što svi učesnici Marša stignu u MC Srebrenica da pomognu iznijeti tabute žrtava genocida koji će biti sahranjeni sutra na kolektivnoj dženazi, na godišnjici genocida.

Majka Srebrenice Kada Hotić obratila se učesnicima Marša mira.

“Putevima kojima ste vi hodili, hodile su i žrtve genocida. Vi ste mogli odmoriti, počastiti se, oni su ubijani..Hvala Vam što se sjećate žrtava genocida. Da Vam Bog da nagradu. Živi bili”, kazala je Kada.

Podsjetimo, učesnici marša su se u prethodnim danima kretali trasom kojom su Srebreničani u ljeto 1995. godine pokušavali doći do slobodne teritorije – Tuzla ili Kladanj.

Kolonu “Marša mira” svake godine predvode veterani koji su uspjeli preživjeti put smrti i genocid iz jula 1995. godine.

Ono što je važno za Marš mira je to da će on ostati i kad dženaza više ne bude. “Ovo je jedna svetkovina za sve nas”, poručili su učesnici Marša.

“Marš mira” traje tri dana i učesnici pješače na stazi dugoj oko stotinu kilometara od Nezuka do Potočara.

Učesnici “Marša mira” nakon dolaska u Potočare 11. jula prisustvuju komemoraciji, dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida.

Podsjećamo, 14 žrtava genocida će 11. jula biti ukopane u Potočarima, u bh. entitetu u kojem 11. juli ni ove godine neće biti Dan žalosti.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku. On je u julu 1995. godine ubijen na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2023. godine na području općine Srebrenica. On će biti ukopan uz svoga brata Hazima koji je u Potočarima ukopan 2013. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine. On je imao 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine.

Ove godine zajedno će biti ukopani i braća Efendić, Hasib i Ćamil. Oni su na području lokaliteta Baljkovica nestali u ljeto 1995. godine, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz različitih grobnica na području Srebrenice, odnosno na lokalitetima Kula i Potočari i to 2011. i 2006. godine.

Hasib i Ćamil će konačan smiraj ove godine naći uz svog trećeg brata, Edhema koji je u Potočarima ukopan 2007. godine.

Žrtve koje će ove godine biti ukopane u Memorijalnom centru Srebrenica su:

1. Hasib (Uzejir) Efendić, rođen 1931. godine;

2. Ćamil (Uzejir) Efendić, rođen 1928. godine;

3. Mehmed (Daut) Krdžić, rođen 1961. godine;

4. Sabrija (Asim) Omić, rođen 1966. godine;

5. Mušan (Ramo) Šiljković, rođen 1956. godine;

6. Sakib (Ragib) Harbaš, rođen 1975. godine;

7. Beriz (Omer) Mujić, rođen 1978. godine;

8. Ahmet (Ismet) Jašarević, rođen 1971. godine;

9. Nevres (Mehmed) Salihović, rođen 1970. godine;

10. Ibrahim (Muharem) Salkić, rođen 1935. godine;

11. Midhat (Adem) Bašić, rođen 1973. godine;

12. Hajdin (Kadrija) Mustafić, rođen 1959 godine;

13. Latif (Arif) Mandžić, rođen 1964. godine;

14. Hamed (Ibrahim) Salić, rođen 1927. godine.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button