Svijet

U nekoliko sedmica više ljudi umrlo na američkom nosaču aviona


Preko 200 mornara napustilo je nosač aviona George Washington nakon višestrukih smrtnih slučajeva među posadom. Iz mornarice kažu da je troje članova posade u aprilu preminulo u manje od mjesec dana, piše CNN.

Mornari se sele u lokalno pristanište mornarice, a nosač aviona na nuklearni pogon nastavlja prolaziti kroz višegodišnji proces punjenja goriva i remonta na brodogradilištu Newport News u Virginiji. Tokom zadnjih godinu dana, sedam članova posade je umrlo, uključujući četvero članova koji su počinili samoubistvo.

Možda će Vas zanimati i:

Smrt članova posade potaknula je mornaricu da pokrene istragu o zapovjednoj klimi i kulturi na brodu.

Mornari koji žive na brodu preseljeni u drugi smještaj

Zapovjednik nosača, kapetan Brent Gaut, donio je odluku da dopusti mornarima koji žive na brodu da se presele u druge smještaje, navodi se u priopćenju Naval Air Force Atlantic. Prvog dana selidbe u ponedjeljak, više od 200 mornara napustilo je brod i preselilo u obližnji pogon mornarice, piše CNN.

“Plan selidbe će se nastaviti sve dok svi mornari koji se žele preseliti s broda to ne učine,” stoji u priopćenju. Iako posada broda nije u svom punom sastavu od otprilike 5000 mornara, na nosaču je još uvijek 2700 mornara koji tamo rade tokom procesa remonta. Tokom remonta na brodu živi oko 420 mornara.

Zapovjedništvo broda radi na identificiranju mornara koji bi “mogli imati koristi od usluga podrške i programa za moral, dobrobit i rekreaciju (MWR)” koji su dostupni u objektima mornarice. Mornarica je u procesu postavljanja privremenih smještaja za ove mornare.

Istraga o ubistvima

Ove sedmice očekuju se rezultati istrage mornarice o smrtnim slučajevima, rekao je novinarima admiral John Meier.

“Istražitelji će stvarno ispitati neposredan uzrok smrti među članovima mornarice. Je li postojao neposredan okidač? Postoji li veza između tih smrti? Želimo da se to ispita,” rekao je.

Veteranka mornarice Elaine Luria napisala je pismo šefu pomorskih operacija Michaelu Gildayju te zahtijevala hitnu akciju kako bi se osigurala sigurnost posade.

“Svaki od ovih smrtnih slučajeva je tragedija, a broj incidenata unutar jednog zapovjedništva, koji uključuje čak četiri mornara koji su izvršili samoubistvo, izaziva značajnu zabrinutost koja zahtijeva hitnu i strogu istragu,” napisala je veteranka s 20 godina iskustva u mornarici.Izvor
Index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button