SvijetZanimljivosti i zabava

U Kini se gradi prvi šumski grad na svijetu (FOTO)

U Kineskom gradu Liuzhouu već godinama se gradi “prvi šumski grad na svijetu”. Na ovom projektu radi milanski arhitekt Stefano Boeri sa svojim timom koji i inače razvijaju zelene projekte širom svijeta kako bi promijenili izgled i poimanje gradskog života. Liuzhou je jedan od gradova svijeta koji je najviše pogođen smogom, stoga je odabran za ovaj projekt.

Grad će biti potpuno održiv i koristit će se obnovljivim izvorima energije, a protezat će se na nevjerojatnih 432 hektara guste šume uz rijeku Liujiang, u sjevernom dijelu Liuzhoua. Grad će sam po sebi imati sve što jedan moderan, urbani grad ima – komercijalne zone, stambena naselja, rekreacijske prostore, bolnicu te dvije škole. Bit će povezan s Liuzhouom brzom željezničkom linijom.

Prema pisanju Euro Newsa, plan je da se u ovaj grad po završetku gradnje naseli oko 30.000 osoba te da bude 40.000 vrsta stabala i milijun biljaka koji zajedno mogu apsorbirati čak 10.000 tona ugljičnog dioksida. Ideja je pomoći u poboljšanju kvalitete zraka.

Budući da je projekt još u fazi izgradnje, dostupni su samo nacrti na službenoj web stranici arhitekta, ali po drugim šumskim naseljima koje je ovaj tim odradio možemo samo zamisliti koliko čarobno će izgledati prvi šumski grad na svijetu.

Talijanski arhitekt već je sagradio Easyhome Huanggang Vertical Forest City Complex koji se prostire na 4.54 hektara te uključuje dva stambena i tri komercijalna tornja. Huanggang je dom za više od 1.2 miliona ljudi, a nalazi se u provinciji Hubei, oko 70 kilometara istočno od Wuhana.

https://www.instagram.com/p/CmtcC6tMkNr/?utm_source=ig_embed&ig_rid=9e430a7a-b507-4703-b13b-977f3863ef55

https://www.instagram.com/p/CahfvOiMaep/?utm_source=ig_embed&ig_rid=4f1d903e-91bf-4b3b-a023-5e8c0d556fbe

“Dizajn omogućuje izvrstan pogled na fasade okružene drvećem, poboljšavajući osjetilni doživljaj zelenila i integrirajući biljni krajolik s arhitektonskom dimenzijom”, dodaje arhitekt.

 

 

Izvor
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button