RegionVijesti

U Crnoj Gori na prehrambeni svinjski proizvod stavili halal oznaku

Upozorena javnost
U Crnoj Gori, u prodajnim objektima u Podgorici, primjećen je prehrambeni proizvod od svinjetine koji je označen zaštitnim znakom halal kvalitete. Ovo je izazvalo reakciju Agencije za certificiranje halal kvalitete, koja je upozorila javnost na zloupotrebu znaka halal kvalitete na proizvodima kompanije “Meso-promet d.o.o.” iz Bijelog Polja.

Agencija je, nakon primljene informacije od konzumenta, odmah kontaktirala kompaniju “Meso-promet” kako bi provjerila istinitost navoda. Kompanija je potvrdila da se proizvod nalazio u prodajnim objektima u Crnoj Gori i da je odmah povučen iz prodaje. Agencija je naglasila da vrši halal certificiranje u skladu s međunarodnim standardima i procedurama, koje obuhvataju pogone za klanje i preradu goveđeg, pilećeg i purećeg mesa, odvojene od pogona za proizvode koji nisu halal. Također su istakli da proizvod koji sadrži bilo koji udio svinjskog mesa ne može biti halal certificiran​​​​.

Možda će Vas zanimati i:

U skladu s ovim činjenicama, Agencija je zaključila da sporni proizvod nije halal certificiran niti je izdato odobrenje za korištenje znaka halal kvalitete. Ocijenili su da se radi o velikom propustu i grešci kompanije, te su izdali hitni nalog za provođenje inspekcije na licu mjesta kako bi utvrdili činjenice koje su dovele do zloupotrebe halal znaka. Nakon rezultata inspekcije, bit će poduzete odgovarajuće mjere u skladu s Ugovorom o certificiranju halal kvalitete i Procedurom halal certificiranja, te će javnost biti obaviještena o daljim koracimaMožda će Vas zanimati i:

Back to top button