BiHVijesti

U Brčkom proglašena epidemija morbila, u bolnici 24 osobe

Na području Brčko distrikta jučer je proglašena epidemija morbila, a na osnovu dosadašnjih epidemioloških kretanja ove vrste zaraznog oboljenja. U bolnici se trenutno nalaze 24 osobe.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Asmir Mujanović je na osnovu analize činjeničnog stanja, na prijedlog šefa Pododjeljenja za javno zdravstvo donio odluku o proglašenju epidemije zarazne bolesti morbila na području tog dijela naše zemlje.

Doktorica medicine Jasmina Čehić-Ljaljić iz Pododjeljenja za javno zdravstvo kazala je da je od početka godine prijavljeno 112 slučajeva oboljelih od morbila i to 28 oboljelih u dobnoj skupini do dvije godine, 27 oboljelih u dobnoj skupini od dvije do pet godina, 52 oboljelih u dobnoj skupini od pet do 18 godina te petoro starijih od 18 godina.

Navela je da je od ukupnog broja 24 hospitalizovano te da nema smrtnih ishoda.

“Najznačajnija preventivna mjera je vakcinacija protiv morbila. Obuhvat vakcinacijom protiv morbila za 2023. godinu je iznosio 52 posto, a potrebna vrijednost za postizanje kolektivnog imuniteta je 95 posto. Kada se postigne kolektivni imunitet, bolest prestaje cirkulisati. Od ukupnog broja oboljelih 92 nije vakcinisano, četiri osobe su vakcinisane, dok je 16 nepotpuno vakcinisano,” navela je Čehić-Ljaljić.

Šefica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Brčko distrikta BiH, specijalista epidemiolog Adrijana Grgić predstavila je osnovne simptome morbila.

“Prvo se javlja visoka temperatura, curenje iz nosa, crvenilo očiju i osip na unutrašnjoj strani obraza. Sedmog do osmog dana javlja se osip na tijelu koji počinje iza ušiju, obuhvata kosmati dio glave, širi se na lice i prema trupu, s tim da šake i stopala nisu prekriveni osipom. Osip izbija 48 sati i traje pet do sedam dana nakon čega nastupa perutanje kože,” objasnila je Grgić.

Ona je objasnila i kako postupiti u slučaju pojavljivanja simptoma.

“Preporuka je da se prvo najavite telefonom o vašem dolasku, da stavite masku na lice, da ukoliko kišete ili kašljete koristite papirni ubrus koji ćete zamotati i baciti nakon upotrebe. Jako je bitno da se ne zadržavate u čekaonicama i da se javite na šalter kada dođete kako bi vas ljekar odmah pregledao,” pojasnila je.

Dodala je da ukoliko neko od ukućana ima simptome, a ako postoji neko ko je imuno kompromitovan ili nije vakcinisan, potrebno je da se ista osoba odmah izoluje kako ne bi prenijela bolest drugima.

“Što se tiče osobe koja je oboljela, ona je zarazna četiri dana prije pojave osipa i četiri dana nakon pojave osipa, ukupno osam dana, a može zaraziti devet do jedanaest osoba u svom okruženju. Ukoliko se simptomi jave djetetu u vrtiću ili školi, potrebno ga je izolovati u drugu prostoriju i obavezno pozvati roditelja ili staratelja da dođu po svoje dijete,” istaknula je.

Ukoliko u drugoj grupi postoji dijete koje živi u istom domaćinstvu, potrebno je i to dijete izolovati jer je velika vjerovatnoća da će se javiti oboljenje ukoliko nije vakcinisan, ili je nepotpuno vakcinisan.

Još jednom je naglasila da je jedina prevencija morbila vakcinacija.

“Daje se MMR vakcina u dobi od godinu dana, dok se druga doza daje u dobi od šeste godine, pred početak pohađanja škole. Do sada je praksa bila da je Dom zdravlja, kada je u pitanju vakcinacija, na raspolaganju samo u prvoj smjeni. Međutim, zbog proglašenja epidemije organizovat će se davanje MMR vakcine i u drugoj smjeni, u dječijem dispanzeru,“ kazala je doktorica Grgić.

Pozvala je sve roditelje koji su propustili vakcinaciju, čija su djeca zdrava, koja su nepotpuna vakcinisana da dovedu svoje dijete na vakcinaciju.

Navela je da su vakcine osigurane i za zdravstveno osoblje. Preporuka je da osobe koje rade s oboljelima nose zaštitne maske, vode računa o higijeni, o dezinfekciji ruku i o provjetravanju i dezinfekciji prostora gdje se vrši pregled takvih osoba.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button