Valter Tuzlanski

U BiH se godišnje operu desetine miliona KMDok se svugdje smišljaju novi načini za ovu rabotu, kod nas prolazi sve – od dizanja u nebesa cijene kvadrata stana do koncerata i salona ljepote i što šta još.

U izvještaju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) za prošlu godinu navedeno je da je istragama krivičnih djela pranja novca utvrđeno da su kroz finansijski sistem naše zemlje u legalne novčane tokove ubačena 13,63 miliona KM nelegalno stečenog novca, dok je pričinjena materijalna šteta od prijavljenih krivičnih djela iznosila 5,43 miliona maraka.

A kako se pere novac u BiH? Nekretnine, banke, ugostiteljstvo, osiguravajuće kuće, kladionice, kockarnice, saloni ljepote, samo su neke od djelatnosti preko kojih se u našoj zemlji pere nelegalno stečen novac.

Domaće pravosuđe se ne može pohvaliti borbom protiv ubacivanja prljavih para u legalne tokove, jer broj presuda koje se odnose na ovo krivično djelo ne oslikava stvarno stanje u državi. Perače novca možda omete to što je naša zemlja u 12.05 usvojila Zakon o sprečavanju pranja novca. Zakon ograničava plaćanje u gotovini na 15.000 eura, donosi precizniju definiciju “bližih saradnika” politički eksponiranih osoba nad kojima se vrši pojačan nadzor, prvi put uvodi pojam virtuelnih valuta, te reguliše obaveze pružalaca usluga virtuelnih valuta i nadzor nad njihovim radom.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button