SvijetZanimljivosti i zabava

U Afganistanu je izgubio obje potkoljenice. Sada kreće u osvajanje Everesta

Nekadašnji vojnik, pripadnik postrojbe Gurkha koji je izgubio obje noge u Afganistanu, odlučio je ostvariti svoj “dječački san” i popeti se na vrh Everesta uz geslo “bez nogu i bez granica”. Nepalac Hari Budha Magar (43) stao je na eksplozivnu napravu dok je služio kao vojnik u Afganistanu 2010. u brigadi Gurkha u sastavu britanske vojske te su mu morale biti amputirane obje noge ispod koljena.

Nakon godina reedukacije i vježbanja, Magar je danas odlučan osvojiti Everest i u svibnju kreće na put koji će prikazivati putem svoje mrežne stranice uz slogan “bez nogu i bez granica”. Kada se oporavio od šoka zbog invaliditeta, bivši vojnik odlučio je provjeriti “što sve može postići fizički”, rekao je u intervjuu za agenciju AFP u baznom logoru podno Everesta.

Možda će Vas zanimati i:

Eksperimentirao je – isprobao je padobranske skokove, vožnju kajakom i skijanje. “To mi je oslobodilo duh”, rekao je Nepalac i nada se uskoro postati prvi čovjek s amputiranim nogama iznad koljena kojemu je uspio uspon na “krov svijeta” visok 8849 metara.

Hari Budha Magar odrastao je u blizini Himalaje i uspon na Everest njegov je dječački san. Alpinist danas ima posebno odijelo osmišljeno posebno za njega, sa silikonskom podstavom na bedrima kako bi ga se zaštitilo od ozeblina. Kramponi su učvršćeni o njegove skraćene proteze. Već je osvojio vrh Mera visok 6476 metara u Nepalu te vrh Mont Blanc (4808 metara) u Francuskoj.

U Afganistanu je izgubio obje potkoljenice. Sada kreće u osvajanje Everesta

Njegov vodič vjeruje da će ekspedicija biti uspješna

Samo su dvije osobe amputiranih nogu, ali ispod koljena, uspjele osvojiti Everest: Novozelanđanin Mark Inglis 2006. te Kinez Xia Boyu 2018.

I Magar se pripremao za ekspediciju 2018., no morao je odustati zbog tada važećeg zakona u Nepalu te je počeo kampanju za izmjenu toga zakona u čemu je i uspio u decembru 2017., kada je ukinuta zabrana uspona na Everest za osobe s amputacijama obje noge ili slijepim osobama iz sigurnosnih razloga. “Bilo je mnogo zapreka, no konačno sve se posložilo da ostvarim svoj san i sretan sam”, priznao je.

Njegov će se uspon poklopiti, sasvim slučajno, s krunidbom britanskog kralja Charlesa III. baš kao što se prvi uspon na Everest poklopio s krunidbom Elizabete II. prije 70 godina koju su ostvarili Novozelanđanin Sir Edmund Hillary i Nepalac Tenzing Norgay.

“Ratovao sam za tu krunu. Izgubio sam obje noge za (britansku) krunu”, podsjetio je.

Veteran danas nosi kratke hlače i ponosno pokazuje svoje proteze kojih se donedavna sramio.

“Mislio sam tada da je gotovo s mojim aktivnim životom i da ću ostatak provesti u invalidskim kolicima”, priznao je.

“Danas mi je glavni cilj informirati o invaliditetu. Da sam znao ranije ono što danas znam, ne bih izgubio dvije godine života”, kazao je.

Osobe s invaliditetom nisu osuđene na mirovanje, one samo “na drugačiji način obavljaju stvari”. Njegov vodič Krishna Thapa optimistično vjeruje u uspjeh ekspedicije. “Magar je veliki alpinist, priprema se šest mjeseci i već je potukao nekoliko rekorda. Nijedan penjač nije do sada ostvario to što je on uspio.”

Izvor
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button