BiH

U 76 kontrola izrečene kazne u iznosu 62.800 KM
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnih poreznih ureda Tuzla i Mostar izvršili su 17.05.2022. godine 76 inspekcijskih kontrola tzv. akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju različite uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području: Tuzle, Jablanice, Mostara i Neuma s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U izvršenim kontrolama otkriveno je pet neprijavljenih radnika, 11 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, jedan obveznik koji nije imao fiskaliziran fiskalni uređaj i dva objekta koja su obavljala djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćeno je pet objekata, a u 26 slučajeva izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 62.800,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button