BiH

U 141 inspekcijskom nadzoru izrečene kazne u iznosu 225.600 KM
U zajedničkoj aktivnosti inspektori Porezne uprave Federacije BiH (PUFBiH) – Kantonalnih poreznih ureda Zenica, Novi Travnik i inspektori Odsjeka za obavještavanje i istrage Regije Travnik su 16.i 17. maja izvršili 141 inspekcijski nadzor.

Kontrole su izvršene na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona kod poreznih obveznika koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, građevinarstva, pekarstva, trgovine i druge uslužne djelatnosti. Predmet kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 10 obveznika koji su obavljali rad bez odobrenja nadležnog organa, 32 neprijavljena radnika, 55 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja i 11 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: rad bez odobrenja, zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja zapečaćeno je objekata i izdato je 96 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 225.600 KM.

Porezna uprava Federacije BiH će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button