Tuzlanski kanton

Tuzlanski kanton dobija budžet: U fokusu jačanje policije, novca će biti i za nove zgradeTuzlanski kanton u narednim danima bi trebao konačno dobiti budžet za ovu godinu, a iz vlasti ga ocjenjuju ambicioznim sa socijalnom i investiciono-razvojnom komponentom. Novca će biti za policiju, socijalne kategorije, porodilje te penzionere.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je prijedlog kantonalnog budžeta za 2024. godinu, koji iznosi rekordnih 730.227.545 KM i veći je za 46,6 miliona u odnosu na prošlu godinu.

Premijer TK Irfan Halilagić budžet je ocijenio ambicioznim, naglasivši da on ima socijalnu i investiciono-razvojnu komponentu. Naglasio je i to da najvažniji dokument može biti osnov po kojem će vlada odgovoriti na sve izazove koji budu postavljeni u aktuelnoj godini.

“Na budžet se čekalo zbog dobijanja egzaktnih podataka o transferu sa nivoa Federacije BiH, odnosno da li će ga biti ili ne. Dobili smo potvrdu da je on izvjestan, a prijedlog budžeta se čekao i zbog informacije o tome sa kolikim suficitom raspolažemo. Također, imali smo i složene razgovore sa sindikatima i zbog toga sada usvajamo budžet za ovu godinu,” kazao je Halilagić.

Socijalna davanja od 75 miliona KM

Socijalna komponenta u budžetu iznosi 75 miliona KM, a pored toga 21 milion maraka je namijenjen za boračke kategorije.

“Porodiljske naknade su na nivou prošle godine i iznosit će ukupno 40 miliona KM, a zadržali smo i poziciju jednokratne pomoći penzionerima sa najnižim primanjima za što je izdvojeno 3,7 miliona KM. Novitet za ovu godinu je taj da imamo milion KM za udruženja koja brinu o najugroženijim kategorijama našega društva,” pojasnio je Halilagić.

Kada je riječ o izdacima za plate budžetskih korisnika, oni su veći za 32 miliona KM u odnosu na prošlu godinu.

“U investiciono-razvojnoj komponenti imamo rekordne iznose i ona su okvirno 136 miliona KM. Tu su osigurana sredstva za početak izgradnje kampusa Univerziteta u Tuzli, zatim početak rekonstrukcije zgrade Vlade TK i zgrade Policijske uprave Živinice,” nastavio je kantonalni premijer.

Policiji 30 miliona KM

Od novca iz budžeta, gradit će se i nova zgrada Općinskog suda u Lukavcu, a nastavlja se i dodatno opremanje policije za koju je namijenjeno okvirno 30 miliona KM.

“Sada idemo sa još snažnijim ulaganjem u materijalno-tehničko opremanje i kadrovsko jačanje Uprave policije putem Ministarstva unutrašnjih poslova TK. U skladu sa obavezama koje proizilaze iz uredbe Vlade FBiH devet miliona KM ide za nabavku uniformi, isto toliko za dodatnu opremu, dok je devet miliona maraka namijenjeno za plate novim kadetima koje ćemo primiti u narednom periodu,” dodao je Halilagić.

Za robne rezerve izvdojeno je deset miliona KM, čime će Tuzlanski kanton postati prvi u FBiH koji će ispoštovati standarde u ovoj oblasti.

“Također, 13,8 miliona maraka je namijenjeno za poljoprivredne poticaje, a osam miliona maraka je za kapitalne izdatke budžetskim korisnicima. Sedam miliona KM je za projekte iz oblasti zaštite okoliša, a jačanje civilne zaštite je također opredjeljenje Vlade TK i oni će dobiti sredstva u iznosu od okvirno sedam miliona maraka,” naglasio je Halilagić, istaknuvši da je za tuzlanski aerodrom namijenjeno 4,7 miliona KM.

Kantonalni ministar finansija Suad Mustajbašić rekao je da su planirana 503,3 miliona KM poreskih prihoda u budžetu.

“Od transfera sa nivoa FBiH od prošle godine sačuvano je 15,5 miliona KM i to je ugrađeno u ovogodišnji budžet, a ove godine planiramo transfer sa nivoa FBiH u iznosu od 31,5 milion KM. U budžet je ugrađen i kredit od Razvojne banke FBiH u iznosu od 20 miliona KM,” rekao je Mustajbašić.

U najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH na snazi je odluka o privremenom finansiranju, a o budžetu za ovu godinu zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona će raspravljati tokom iduće sjednice.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button