TuzlaTuzlanski kanton

Tuzla: Obilježena kampanja Euromelanoma 2023
U organizaciji Klinike za kožne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, u okviru kampanje Euromelanoma, organizovani su besplatni dermatološki pregledi sumnjivih pigmentnih promjena na koži, te date preporuke za kontrolni pregled dermatologa, dermatoskopiju i hiruršku eksciziju sa patohistološkom analizom.

Tokom sprovođenja kampanje urađeno je više od 100 dermatoloških pregleda, prilikom kojih je dijagnostikovan i jedan bazocelularni karcinom kože lica, te je pacijentica upućena na hirurški tretman.

Možda će Vas zanimati i:

Prema riječima načelnice Klinike za kožne bolesti dr. med. sc. Senade Resić Džananović, atipične promjene na koži zahtijevaju multidisciplinaran tretman, te se u onkološkom konziliju pored dermatologa nalaze i ljekari Klinike za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju, kao i ljekari Klinike za onkologiju i radioterapiju.

– Euromelanoma je godišnja kampanja koja se organizira u cilju podizanja svijesti javnosti o melanomu i otkrivanju drugih sumnjivih lezija u najranijem stadiju. Provođenjem kampanje akcenat želimo staviti na prevenciju i rano otkrivanje melanoma jer ranom dijagnostikom i blagovoremeno započetom terapijom možemo uticati na smanjen broj smrtnih slučajeva uzrokovanih melanomom, koji se smatra i najzloćudnijim tumorom uopšte u ljudskom organizmu – istakla je Resić.

Kako je istakla u svom obraćanju, Klinika za kožne bolesti UKC Tuzla, u cilju pružanja što bolje i kvalitetnije usluge, u narednom periodu će raditi na proširenju palete usluga i nabavci savremene medicinske opreme.

-Zahvaljujući menadžmentu UKC Tuzla, koji je prepoznao potrebe naše klinike, iščekujemo nabavku novog dermatoskopa i CO2 lasera – najavila je.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, na godišnjem nivou, kod 3,5 miliona Evropljana bude dijagnostikovan rak kože, a više od 22.000 umre od melanoma.

Kampanja Euromelanoma je započeta u Belgiji još 1999. godine i proširila se na 33 zemlje.

Bosna i Hercegovina se kao aktivna članica Euromelanoma pridružila 2011. godine, ali još uvijek nema Registar oboljelih od melanoma.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button