LifestyleU fokusu

Tuzla domaćin Simpozija o smanjenju smrtnosti majki i novim naprecima u kliničkoj medicini


Danas u 12:00h u u prostorijama Udruženja za ultrazvuk u medicini Ian Donald Tuzla održana je press konferencija povodom početka drugog Internacionalnog Simpozija o smanjenju smrtnosti majki i novim naprecima u kliničkoj medicini.

Drugi Internacionalni Simpozij o smanjenju smrtnosti majki i novi napreci u kliničkoj medicini je skup najvećeg formata iz ove oblasti.

Simpozij će se održati u Narodnom pozorištu Tuzla 17. i 18.09.2021. godine.

Eminentni stručnjaci iz preko 10 zemalja svijeta govorit će o najnovijim dostignućima u perinatalnoj medicini, o brojnim temama vezanim za zdravlje žena, majki i djece.

 „Očekujemo oko 100 učesnika i ispoštovali smo sve epidemiološke mjere. Prvi dio simpozija ćemo govoriti o smanjenu smrtnosti majki dok će drugi dio biti posvećen novim naprecima u kliničkoj medicini,“ izjavila je dr.med.sci. Suada Tinjić, predsjednica lokalnog organizacionog odbora Simpozija.

„Mi ćemo najvećim dijelom ovog simpozija govoriti o smrtnosti majki. O tom problemu govorit ćemo kako ga riješiti ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u čitavom svijetu. Vidjet ćemo strukturu smrtnosti majki. Vidjet ćemo koji su razlozi umiranja majki u BiH,“ rekao je prof. dr. med. sci. Zlatan Fatušić, član Organizacionog odbora Simpozija.

“Zadovoljstvo je što će ovo za Internacionalnu akademiju nauka i umjernosti u Bosni i Hercegovini biti prvi ovakav veliki skup. Tokom Simpozija govorit ćemo o uticaju pandemije na trudnice ali i na istraživanja na koje je COVID-19 uticao. Vjerujem da će ovo biti posjećen skup sa akcentom na veliki broj mladih koji su u procesu učenja kada je riječ o ovoj oblasti,” rekao je akademik Osman Sinanović, potpredsjednik Organizacionog odbora Simpozija.

Organizator ovog kongresa je Internacionalna akademija perinatalne medicine i Internacionalna akademija nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini dok je izvršni organizator Udruženje za ultrazvuk u medicini „Ian Donald“ Tuzla, BiH.

Pokrovitelji: Federalno ministarstvo zdravlja Bosne i Hercegovine, Vlada TK, Ministarstvo zdavlja TK, Turistička zajednica TK.

Srebrni sponzor: ELTA’ 90 MB

Sponzori: HERBASVET, MEDICOM, BOSNALIJEK, GlobiFer Intl., BIESSEN Pharma, REMEDIA, medielle bawariamed.

Sve dodatne informacije o Simpozijumu možete pronaći na web stranici www.isrmm.ba ili nas kontaktirajte putem e-maila info@isrmm.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button