Svijet

Trumpov suparnik odustao od izbora

Ron DeSantis, ekstremno desničarski guverner Floride, odustao je od kampanje za predsjedničku nominaciju republikanaca i dao podršku Donaldu Trumpu. Povukao se nakon razočaravajućeg rezultata u predizborima u Iowi, gdje je, mada je završio na drugom mjestu, jako zaostajao za Trumpom.

Za bivšeg advokata u mornarici i desničarskog zastupnika se još u proljeće 2023. smatralo da bi mogao zasjeniti Trumpa na republikanskim izborima. U novembru 2022. DeSantis je pobijedio demokratu Charlieja Crista i osvojio drugi mandat u Tallahasseeju. “Prigrlili smo slobodu. Održavali smo red i zakon. Zaštitili smo prava roditelja. Poštovali smo svoje porezne obveznike i odbacili ‘woke’ ideologiju,” kazao je u svom pobjedničkom govoru.

Skandali i gubitak podrške

No DeSantisov ekstremno desničarski program naišao je na probleme kada se odlučio sukobiti s Disneyjem, važnim poslodavcem na Floridi, jer se kompanija protivila njegovoj politici “nemoj reći gej.” Došlo je i do skandala oko pokušaja promjene nastave povijesti u školama, glede povijesti ropstva na Floridi, piše The Guardian.

Kako je vrijeme prolazilo, u anketama je uz Trumpa napredovala samo Nikki Haley, a DeSantis je počeo gubiti podršku republikanaca. Prema anketama objavljenima ove sedmice, Trump je u New Hampshireu, gdje se održava idući krug predizbora, imao podršku 50% republikanskih birača, Haley 34%, a DeSantisa je podržalo samo 5%.

Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button