Covid-19Lifestyle

Tri namirnice za jačanje imuniteta koje uvijek treba imati kod kuće

Volimo senzacije

Ruku na srce, volimo senzacije.

Ono što znamo nije nam zanimljivo. Nitko se tako ne obazire na podatak kako je gripa jedna od najčešćih virusnih infekcija i kako u svijetu svake godine od komplikacija povezanih s njom umre preko 250.000 ljudi.

Možda će Vas zanimati i:

Hoćemo li „pokupiti virus“ ovisi o mali milijun stvari. Neosporno značajnu ulogu u borbi protiv gripe igra imunitet. A njega pak osnažuje kvalitetna prehrana. I zato, ako svako malo kašljete i šmrcate, a prehrana vam nije baš „za pohvaliti se“, priznajte sebi da je vrijeme učiniti nešto po tom pitanju. I mali pomaci na bolje su uspjeh.

U vrijeme kada je važnije nego ikad jačati imunitet, donosimo vam savjet o tome koje četiri namirnice  čuvaju vaš organizam od virusa i bolest

Gripe je bilo i bit će je. Jest da je ova nešto ozbiljnija, no to nipošto ne znači da ćemo se razboljeti i umrijeti svi koji dođemo s njom u kontakt.

Jačanje imunološkog sustava bi nam uvijek trebao biti prioritet, a kada to postaje nešto neizbježno, tragamo za dodatnim načinima njegovog očuvanja. Osim zdravog načina života koji uključuje redovito kretanje i tjelovježbu, dovoljno sna i što je manje živciranja moguće, prehrana igra jednu od važnijih uloga. Osim zdrave i uravnotežene prehrane, postoje i četiri dobre namirnice koje će čuvati naš imunitet u svako doba dana.

1. Klementine

Njihove su prednosti jednake onima koje nude naranče, ali upakirane u manjim i slađim paketima. Pune su vitamina C za kojeg već znamo da je jedan od glavnih junaka za očuvanje imuniteta. Klementine su sjajan antioksidans koji pomaže u protjerivanju slobodnih radikala, a u vrijeme kada smo izloženi raznim virusima, i najmanja doza vitamina C je nevjerojatno korisna

2. Đumbir

Đumbir ste vjerojatno koristili u smirivanju želuca, ali on u sebi krije mnogo više prednosti. Među njima se osobito ističe sposobnost pomaganja organizmu u borbi protiv infekcija i ublažavanje bolova u zglobovima i mišićima – što je čest simptom mnogih bolesti i virusa. Napravite čaj ili sok od đumbira ili ga grickajte sirovog.

3. Bijeli luk

Osim što je svakodnevno uvršten u globalnu kuhinju, nalazi se na popisu namirnica koje podržavaju imunološku zaštitu. Ima veliku ulogu kod prevencije bolesti, a svakodnevnom konzumacijom pomaže organizmu u obrani od neželjenih promjena i bolesti. Alicin u Bijelom lulu uništava bakterije, a u spoju s đumbirom ili vitaminom C predstavlja pravu „imunološku bombu“.

4. Kurkuma

Kurkuma je začin koji se već stoljećima koristi u svrhu prevencije i liječenja različitih stanja i poremećaja. Kurkuma je dobar izvor vitamina C i magnezija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina B6, željeza, kalija i mangana.

Kurkumu je vrlo lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Možete ju dodati u juhe, salate, variva i različite napitke. Kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, ima antibakterijska i antiseptička svojstva koja pomažu u prevenciji i liječenju infekcija.

 

Kurkuma ima odlična antioksidacijska svojstva i smanjuje štetu uzrokovanu slobodnim radikalima, a također sudjeluje i u prevenciji oskidacijskog oštećenja.
Znanstvenici su ustanovili da je kurkuma odlična za prevenciju i ublažavanje simptoma gripe i prehlade. Kurkuma može ubrzati oporavak i spriječiti nastanak komplikacija.

 

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button