Vijesti

Transparentnost i filantropija – ključ napretka civilnog sektora u BiH


Udruženje Mreža za izgradnju mira organizovalo je godišnju konferenciju “Snage lokalnog”, pod nazivom “Značaj transparentnosti i odgovornosti civilnog društva za jačanje povjerenja lokalnih filantropskih aktera”, te konferenciju o filantropiji.

Konferencija Snage lokalnog imala je u fokusu značaj standarda transparentnosti i odgovornosti civilnog sektora u BiH.

“S obzirom da smo vrlo angažovani i mnogo promjena pravimo na svakodnevnom nivou, nažalost, te promjene se često dovoljno ne vide ili ih nema dovoljno u medijima, nema ih u informativnim biltenima i tako dalje.

Mi ustvari zagovaramo da unutar sektora, kada već želimo da javni sektor bude transparentan, što apsolutno je pitanje broj jedan i važnost korištenja budžetskih sredstava, isto tako očekujemo i od nas samih da na neki samoregulirajući način budemo i sami transparentni, da damo informacije o tome gdje radimo, šta radimo, ko su naši korisnici, kome smo posvećeni, čemu naša misija, zašto je to javni interes… “, približila je Jasna Jašarević, izvršna direktorica Fondacije tuzlanske zajednice.

Zašto nam je bitna transparetnost i kakve se to divne filantropske inicijative realizuju širom Bosne i Hercegovine saznajte u filmu ispod.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button