Lifestyle

Toplina tradicije: Donosimo vam recept za idealan ručak u zimskim danima

Bosanski lonac













Bosna i Hercegovina, zemlja bogate kulturne baštine, ostavlja nam jedinstvene okuse tradicionalne kuhinje.

Jedno od najprepoznatljivijih jela koje odiše tradicijom i okuplja ljude oko stola je Bosanski lonac. Ovim receptom provest ćemo vas kroz korake pripreme ovog ukusnog jela, ispunjenog aromama i toplinom bosanskog doma.

Možda će Vas zanimati i:

Sastojci:

  • 500 g junetine (gulaš komadi)
  • 500 g piletine (pileće meso, najbolje batak i karabatak)
  • 2 glavice crnog luka (sitno sjeckane)
  • 3 mrkve (narezane na kolutove)
  • 3 krompira (narezana na kolutove)
  • 2 paprike (narezane na trake)
  • 2 paradajza (svježa ili konzervirana)
  • 2 glavice luka (crvenog, sitno sjeckanog)
  • 3 češnja češnjaka (sitno sjeckana)
  • 1 šoljica graška (svježeg ili smrznutog)
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašika crvene paprike u prahu
  • Sol i biber po ukusu
  • 2 kašike ulja
  • 1 l pilećeg temeljca ili vode

Priprema:

U velikoj posudi, na srednje jakoj vatri, zagrijte ulje. Dodajte komade junetine i piletine te pržite dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Dodajte crni luk i češnjak u posudu, pržite ih dok ne omekšaju. Zatim dodajte crvenu papriku u prahu, lovorove listove, sol i biber kako biste obogatili okus mesa.

Složite slojeve povrća: dodajte redom mrkve, krompir, paprike, paradajz, luk i grašak. Svaki sloj doprinosi jedinstvenom okusu Bosanskog lonca.

Kuhanje:

Nalijte pileći temeljac ili vodu preko sastojaka, pazeći da ih prekrije. Pustite da jelo proključa, smanjite vatru, pokrijte posudu i kuhajte na laganoj vatri oko 1,5 do 2 sata ili dok meso i povrće ne omekšaju.

Prijatno! (Radio Kameleon | FOTO: Azra Magazin)



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button