SvijetTehnologija

TikTok zabranjen na službenim uređajima u SAD-u

Bijela kuća je u ponedjeljak dala vladinim agencijama 30 dana da osiguraju da nemaju aplikaciju TikTok na federalnim uređajima i sistemima.

U pokušaju da sačuvaju podatke u SAD-u, sve federalne agencije moraju eliminisati TikTok iz telefona i sistema i zabraniti internet promet da stigne do kompanije, rekla je direktorica Ureda za upravljanje i budžet Shalanda Young agencijama u memorandumu sa smjernicama koji je vidio Reuters.

Zabrana, koju je naložio Kongres krajem prošle godine, uslijedila je nakon sličnih akcija Kanade, EU, Tajvana i više od polovine američkih država.

Zabrana, iako utiče na mali dio TikTok-ove baze korisnika u SAD-u, dodaje gorivo pozivima na potpunu zabranu aplikacije za dijeljenje videa. Zabrinutost za nacionalnu sigurnost u vezi s Kinom porasla je posljednjih sedmica nakon što je kineski balon lebdio iznad SAD-a.

TikTok u vlasništvu ByteDancea rekao je da je zabrinutost podstaknuta dezinformacijama i negirao je korištenje aplikacije za špijuniranje Amerikanaca. Akcija ne utiče na više od 100 miliona Amerikanaca koji koriste TikTok na privatnim uređajima ili uređajima u vlasništvu kompanije.

Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button