SvijetVijesti

Texas proglasio stanje katastrofe zbog požara koji su izmakli kontroli

Američka država Texas proglasila je u utorak stanje katastrofe zbog velikih šumskih požara koji su izmakli kontroli, dok je hiljade stanovnika evakuisano iz domova.

Četiri požara u najsjevernijem dijelu države, poznatom kao Texas Panhandle, rasplamsala su se u ponedjeljak i već su zahvatila 240.000 hektara zemlje, saopštili su lokalni zvaničnici.

Saopštili su je brzo širenje šumskih požara podstaknuto udarima vjetra jačine između 64 i 96 kilometara na sat te suhim i neuobičajeno toplim vremenskim uslovima.

Do sada je 5.000 stanovnika evakuisano iz svojih domova, a očekuje se još više naloga za evakuaciju jer se požari nastavljaju širiti.

Proglašeno stanje katastrofe

Guverner Texasa Greg Abbott proglasio je stanje katastrofe za 60 okruga u Panhandleu.

“Proglasio sam stanje katastrofe kako bih osigurao da se kritični resursi za odgovor na požar brzo rasporede u područja u Texas Panhandleu koja su pogođena razornim šumskim požarima. Očekuje se da će se vrući i suhi uslovi uzrokovani visokim temperaturama i vjetrovitim uslovima nastaviti u regionu i narednih dana. Ovi uslovi bi mogli povećati potencijal šumskih požara da postanu veći i opasniji,” rekao je Abbot.

Mnogi putevi i autoputevi u regionu zatvoreni su zbog požara i dima koji stvaraju skoro nultu vidljivost.

Vatrogasci se trenutno bore sa ukupno 13 šumskih požara u cijeloj državi.

Upozorenja od požara su na snazi za države Texas, Oklahoma i Kansas.

Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button