Kultura

Svjetlosne instalacije “KOLO” i “MUSTRA” i ove godine na Art&Light Festivalu u Sarajevu

Art&Light FestivalDrugi po redu Art&Light Festival će se održati od 29. decembra 2023. do 2. januara 2024. na lokacijama Radićeva i Trg Susan Sontag u Sarajevu.

Nije samo riječ o svjetlu; Art&Light Festival je pozornica na kojoj umjetnici izražavaju svoju kreativnost kroz svjetlost, stvarajući umjetnička djela koja prenose priče, emocije i različite dimenzije umjetničkog izraza.

Festival će ugostiti izvanredne umjetničke instalacije u saradnji s umjetničkim institucijama iz Ljubljane, Zagreba, Dubrovnika, Tuzle i Hamburga. Saradnja s Light Guerrillom, JU Muzejem istočne Bosne Tuzla, KRASS Kultur crash festivalom, Festivalom svjetla Zagreb i LumiArt Festivalom obećava posjetiteljima jedinstveno iskustvo umjetničke kreativnosti spojene sa spektakularnim svjetlosnim prikazima.

Od 29.12.2023. do 2.1.2024., među umjetnicima i umjetnicama koji će nastupiti ove godine su i Amina Musić, Segmedina Bečirević, Ajla Pustahija i Manuela Kujundžić kroz svjetlosni mural „KOLO“ te, Adna Turulja kroz svjetlosnu instalaciju „MUSTRA“.

Prošle godine ove instalacije su stekle simpatije svih generacija koje su odlučile praznike provesti na ulicama Sarajeva, a organizatori vas pozivaju da ne propustite ni ovogodišnje izdanje Festivala.

 

 

 

Svečano otvorenje Art&Light Festivala 29. decembra 2023. u 18 sati počinje svjetlosnim performansom u Radićevoj, a nastavlja se na Trgu Susan Sontag u 20 sati s interaktivnim 3D mappingom od strane Pixel designa.

Pixel design Dubrovnik je relativno mlada firma ,koja je korištenjem modernih i inovativnih tehnologija vrlo brzo stvorila ime za sebe na području vizualnog dizajna i interaktivne umjetnosti.

Festival će trajati od 29.12.2023. do 2.1.2024., pružajući posjetiteljima priliku da uživaju u umjetnosti i svjetlosti tokom različitih događanja i aktivnosti.

Art&Light Festival povezuje umjetnost i svjetlost, stvarajući nezaboravno iskustvo za ljubitelje kulture i sve one željne otkrivanja novih dimenzija umjetničkog izraza. Organizira ga KulturaMedia, organizacija posvećena promicanju kulture i umjetnosti kroz različite događaje i projekte.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button