Tuzla

Sutra počinju “Dani BKC TK” – Najavljen bogat kulturno – zabavni program
Tradicionalna manifestacija „Dani BKC TK-a“ počinje 26. oktobra 2020. manifestacijom „Dani audiovizuelnog naslijeđa“, a nastavlja se tuzlanskom premijerom monodrame „Ich liebe Deutschland” autora Vahida Klopića.

Ovom manifestacijom želi se ukazati na problem da skoro tri decenije nakon nastanka  dokumentarnih sadržaja iz perioda 1992.-1995. godine, njihovo prikazivanje u javnosti je zanemarivo, a veliki dio tog sadržaja je i ugrožen, istakla je Mirela Ibrahimović – Mehanović, v.d. direktora JU BKC TK.

„Evo mi počinjemo svakako sa manifestacijom Dani audiovizuelnog naslijeđa koja se, odlukom UNESCO-a obilježava 27.oktobra i mi ćemo za tu prigodu, za studente RGGF-a prikazati dva filma Alije Vokića „Lanac za vješanje“ i „Crno bijela slika“ koji tretiraju teme tuzlanske regije sa kraja 90ih godina. U utorak zvanično počinje manifestacija kada će biti upriličeno Dokumentarno veče sa Salihom Brkićem”, kazala je Ibrahimović-Mehanović.

Monodrama “Ich liebe Deutschland”, koja će za tuzlansku publiku biti izvedena 4.novembra, govori o položaju žene u ratnom i post ratnom periodu a tim koji je radio na ovom djelu naglašava da je to priča i za suze i za smijeh. Predstava je već premijerno izvedena u Gradačcu i naišla je na pozitivne reakcije publike.

„Predstava je tako dobro primljena uz jedan gromoglasan aplauz i komentiranje na društvenim mrežama nakon toga. Gledatelji koji su bili tom prilikom svjedoče da smo napravili jednu  dobru stvar, da je Jasmina to iznijela jako dobro i tu se pokazala kao već jedna iskusna velika glumica izborivši se sa ovim zadatkom.“, rekao je režiser Midhat Kušuljagić.

Glumica Jasmina Dedić Ibrić tvrdi da je bila ohrabrena činjenicom da radi  priču o životu, tako da se svako u nekom dijelu predstave i teksta može pronaći.

„Trema me držala i na početku, nisam znala da li da pristanem da to radim ili ne, zato što su monološke forme najzahtjevnije u pozorištu, gdje nemaš nikoga, imaš jedino sebe na sceni i publiku koja očekuje nešto. Tako da sam se malo bila prepala ali vremenom i uz rediteljsku palicu Midhata Kušljugića,jeru ljudi iz mog tima,  sve se to složilo i dalo mi vjetar u leđa.“, dodaje Jasmina.

Organozatori su istakli da će se svi događaji odvijati u skladu sa epidemiološkim preporukama koji se odnose na okupljanje u zatvorenim prostorima.

RTV SLONMožda će Vas zanimati i:

Back to top button