BiHU fokusu

Sukob migranata u Blažuju počeo zbog uvrede poslanika Muhameda?

Prilikom sinoćnjeg narušavanja javnog reda i mira u krugu migrantskog centra u Blažuju došlo je i do napada na policijske službenike, gdje su dva policijska službenika zadobila lakše tjelesne povrede – potvrdio je danas za Fenu glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić.

Tom prilikom oštećeno je i više službenih vozila policije, kao i vozila Međunarodne organizacije za migracije (IOM), te prostorije privremenog prihvatnog centra, kompjuterska i uredska oprema koja je smještena u tom centru, vlasništvo IOM-a.

Hadžiabdić je kazao kako je policija sinoć oko 20 sati obaviještena da je došlo do narušavanja javnog reda i mira međusobnom tučom i okupljanjem više osoba azijskog porijekla – migranata u krugu migrantskog centra u Blažuju. Navedeno je i da je u incidentu učestvovalo 2.000 migranata.

Sukob počeo zbog uvrede poslanika Muhameda?

“Do sukoba je došlo kada je jedan Iranac uvrijedio poslanika Muhameda”, tvrdi jedan od migranata iz Bangladeša i dodaje kako se može reći da se radi o sukobu šiita i sunita.

“Na mjesto događaja je upućeno više patrola policije kao i pripadnici Centra za policijsku podršku s ciljem uspostavljanja narušenog javnog reda i mira”, kazao je Hadžiabdić.

O svemu je obaviješten i dežurni tužilac po čijem ovlaštenju je izvršen uviđaj.

“Nastavlja se daljnji rad na utvrđivanju i razjašnjavanju svih okolnosti s ciljem rasvjetljavanja i dokumentovanja više krivičnih djela, nasilničnog ponašanja, lake tjelesne povrede, sprečavanje službe osobe u vršenju službene radnje, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, krađa i oštećenje tuđe stvari”, istakao je Hadžiabdić.

Dodao je da do ovog momenta niko nije uhapšen.

Podsjećamo, jake policijske snage morale su intervenisati u noći na četvrtak kako bi smirile nerede koje su izazvali migranti u kampu kod mjesta Blažuj u okolici Sarajeva.

Izvor: federalna.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button