BiH

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv ministra Selme Cikotića
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića, kojom se tereti da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti.

U optužnici se navodi da se Cikotić tereti za krivična djela počinjena u periodu dok je obnašao funkciju ministra odbrane BiH.

“Optuženi Selmo Cikotić u periodu od 30. oktobra 2009. do 12. jula 2011. godine, u svojstvu ministra odbrane Bosne i Hercegovine, po prethodnom dogovoru s, u međuvremenu preminulim, pomoćnikom ministra odbrane BiH T. R. i drugim njima poznatim osobama, iskorištavajući službeni položaj, donio je i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke/zamjene robe, četiri rješenja o isporuci municije te zaključio četiri aneksa na četiri osnovna ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, zaključena tokom 2003. i 2004. godine između ranije entitetskih ovlaštenih organa i preduzeća SCOUT d.o.o., Zagreb”, navodi se u optužnici.

U optužnici se dodaje da je Cikotić, zaključujući predmetne anekse i donoseći odluke i rješenja, smanjivao velike količine naoružanja i municije koje je kupcu bilo teže prodati na tržištu.

“Istovremeno je uvećavao određene količine naoružanja i municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu”, navedeno je u optužnici Tužilaštva BiH.

Dalje se navodi da je optuženi na taj način udovoljavao upućenim zahtjevima preduzeća SCOUT d.o.o. Zagreb, a da prethodno nije izvršio odgovarajuće provjere u Ministarstvu odbrane o osnovanosti takvih zahtjeva, postupajući tako isključivo u interesu kupca.

“Na taj način omogućio je sticanje imovinske koristi drugome u ukupnom novčanom iznosu od najmanje 4.111.725 KM i prouzrokovao štetu budžetu Bosne i Hercegovine u iznosu od najmanje 9.709.468 KM”, navedeno je u optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Izvor: Klix.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button