Lifestyle

Studija pokazala: Pušenje može povećati rizik od hospitalizacije i smrti od covida


Od početka pandemije covida-19 jasno je da virus pogađa pluća bolesnika. Riječ je o respiratornoj bolesti koja može posebno jako pogoditi pluća. Imajući to na umu, jasno je da pušenje može dodatno otežati situaciju.

Niz studija potvrdilo je da pušenje može zakomplicirati stvari i povećati rizik od hospitalizacije i smrti od covida. Iako se prvobitno činilo da je prevalencija mlađih pušača koji su hospitalizirani zbog covida niža nego u općoj populaciji, širenjem bolesti i to se promijenilo.

Pušači su postali izloženiji i u većoj mjeri su se zaražavali koronavirusom.

Nova studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Oxford otkrila je da je kod pušača 80 posto veća šansa da budu hospitalizirani zbog covida te je i veća šansa od smrtnog ishoda, prenosi Times of India.

Genetska sklonost pušenju bila je povezana s 45 posto većim rizikom od infekcije i 60 posto većim rizikom od hospitalizacije zbog covida.

“Naši rezultati upućuju na to da je pušenje povezano s težim oblikom covida te kao što znamo da je pušenje povezano sa srčanim bolestima, različitim vrstama raka i drugim zdravstvenim stanjima, čini se da isto vrijedi i za covid”, naveo je vodeći istraživač Ashley Clift.

“Ovo je pravi trenutak da bacite cigarete i prestanete s pušenjem”, dodao je.

Studija je obuhvatila podatke 420.000 pacijenata među kojima je bilo 14.000 pušača.

Izvor: Ba.n1info.comMožda će Vas zanimati i:

Back to top button