RegionVijesti

Studenti blokirali centar Beograda

Nezadovoljni izborima


Srbijanski studenti započeli su u petak blokadu saobraćaja u središtu Beograda gdje protestuju zbog neregularnosti na parlamentarnim izborima te traže od nadležnog ministarstva da otvori biračke popise.

Okupljeni nose transparente s natpisima “Čitav plijen da skupe, neće nas moći kupiti“, “Puštaj studente“, “Uzeo nam je dostojanstvo” i povremeno uzvikuju “Lopovi”, “Ko je ukrao glasove”, a na raskrsnici Birčaninove i Ulice kneza Miloša postavili su šator.

Možda će Vas zanimati i:

Srbija se danima nakon izbora suočava s nezadovoljstvom dijela građana okupljenih oko opozicione koalicije “Srbija protiv nasilja” koja organizira proteste u Beogradu te zahtjeva ponavljanje izbora jer sumnja u njihovu regularnost.

Zahtjeve opozicije podupire i neformalna skupina Borba-Studenti protiv nasilja, koja je ove sedmice u tri navrata blokirala Ministarstvo države uprave i lokane samouprave zahtijevajući uvid u birački popis zbog sumnje u hiljade upisanih takozvanih fantomskih birača.

Sudionici blokade najavili su da će propuštati vozila Hitne pomoći, a na skupu su prisutni i lideri Ekološkog ustanka i Demokratske stranke, Aleksandar Jovanović Ćuta i Zoran Lutovac, prenosi Beta.

Kako su ranije najavili, blokada će trajati 24 sata sve do 30. decembra u podne, kada se planiraju pridružiti protestu koji su najavili predstavnici “ProGlasa”, inicijative pokrenute uoči izbora, koju je potpisalo više od 190.000 građana.

Na brojne neregularnosti u izbornom procesu, osim opozicije, u ponedjeljak su ukazali i međunarodni promatrači, a hiljade ljudi okupljaju se u središtu Beograda u protestu podrške opoziciji da raščisti pitanje stvarnih rezultata izbora u srbijanskoj prijestolnici u čiju regularnost sumnja.

Također i Sjedinjene Američke Države pozivale su Srbiju da istraži navode međunarodnih promatrača o izbornim neregularnostima.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button