Svijet

Stravičan zločin u Americi nad muslimanskom porodicom, reagirao i Biden

71-godišnji muškarac u Plainfieldu, Illinois, optužen je za ubistvo i zločin iz mržnje nakon što je izbo dijete i njegovu majku jer, kako je utvrđeno istragom, su bili muslimani.

“Detektivi su uspjeli utvrditi da su obje žrtve u ovom brutalnom napadu bile na meti osumnjičenika jer su bile muslimani i zbog tekućeg bliskoistočnog sukoba u koji su uključeni Hamas i Izraelci,” saopštio je ured šerifa okruga Will.

Šestogodišnji Wadea Al-Fayoume je ubijen, a njegova majka teško ranjena u napadu. Policija je objavila da je odgovorila na hitni poziv koji je uputila 32-godišnja žena koja je rekla da ju je stanodavac napao nožem, prenosi Guardian.

Prema SMS porukama koje je majka poslala ocu dječaka, a koje su podijelile s CAIR Internationalom, najvećom muslimanskom organizacijom za građanska prava u SAD-u, kada je žena otvorila vrata, stanodavac ju je pokušao ugušiti, zatim izbo nožem, vičući: “Vi muslimani morate umrijeti!”

Majka je otrčala u kupatilo da nazove 911 i izašla je i otkrila da je muškarac izbo njezina sina. “Sve se dogodilo u nekoliko sekundi”, napisala je žena u poruci, prenosi CAIR.

Policajci su pronašli 71-godišnjeg osumnjičenika kako sjedi uspravno na tlu blizu prilaza kući. Unutra su bile dvije žrtve zločina, 32-godišnja žena i 6-godišnji dječak koji su zadobili više od desetak uboda u prsa, torzo i ruke.

Osumnjičenik je identificiran kao 71-godišnji Joseph M Czuba, a policija je saopštila da je on vlasnik imanja.

“Joseph Czuba nije dao nikakve izjave detektivima o svojoj umiješanosti u ovaj gnusni napad. Unatoč tome što osumnjičenik nije dao izjavu detektivima, osoblje je uspjelo prikupiti dovoljno informacija kroz razgovore i dokaze kako bi službeno optužili Josepha Czubu za brojna kaznena djela,” navodi se u saopštnenju ureda šerifa okruga Will.

Czuba je optužen za ubistvo, dvije točke za zločine iz mržnje i druga kaznena djela.

Joe Bidenje kazao da je “šokiran i da mu je muka” zbog napada.

“Djetetova palestinska muslimanska porodica došla je u Ameriku tražeći ono što svi tražimo – utočište za život, učenje i molitvu u miru,” rekao je predsjednik. “Ovom užasnom činu mržnje nema mjesta u Americi i protivi se našim temeljnim vrijednostima: slobodi od straha za to kako se molimo, što vjerujemo i ko smo.”

Dijete je prevezeno u lokalnu bolnicu gdje je proglašeno mrtvim, a žena je hospitalizirana u teškom stanju.

CAIR je u izjavi na društvenim mrežama izjavio: “Šokirani smo i uznemireni saznanjem da je stanodavac u Chicagu koji je izražavao antimuslimanske i antipalestinske stavove upao u stan muslimanske obitelji i napao ih nožem, ranivši majku i ubivši je 6-godišnji sin, Wadea Al-Fayoume.”

Grupa je u nedjelju održala konferenciju za novinare, opisujući Wadeu kao dječaka koji je volio svoju porodicu, nogomet i košarku. Wadea je prije nekoliko sedmica upravo napunio šest godina, rekao je Ahmed Rehab, izvršni direktor CAIR-a.

“Platio je cijenu za atmosferu mržnje koju vidimo ovdje u Sjedinjenim Državama,” rekao je Rehab.

Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button