SvijetVijesti

Strašno visoke temperature zahvatile Antarktik


Antarktik je prvi put zabilježio temperaturu veću od 20 stepeni celzijusa, što je izazvalo strah od klimatske nestabilnosti u najvećem svjetskom skladištu leda.

Temperatura od 20, 7 stepeni, koje su brazilski naučnici zabilježili 9. februara na ostrvu Seymour bila je gotovo za stepen veća od prethodnog rekorda od 19,8 stepeni, izmjerene na ostrvu Signy u januaru 1982. godine.

Možda će Vas zanimati i:

Zabilježen je još jedan temperaturni rekord: 6. februara argentinska istraživačka stanica na Esperanzi izmjerila je 18,3 stepena, što je najviše očitavanje na kontinentalnom antarktičkom poluotoku.

Naučnici, koji prikupljaju podatke sa stanica za daljinsko praćenje svaka tri dana, opisali su nove podatke “nevjerovatnim i nenormalnim”.

“Na mnogim lokacijama koje pratimo primjećujemo trend zagrijavanja, ali nikad nismo vidjeli nešto takvo “, rekao je Carlos Schaefer, koji radi na Terrantaru, projektu brazilske vlade koji prati utjecaj klimatskih promjena na na 23 nalazišta na Antarktiku.

Ovaj region čuva oko 70% svježe sveže vode u obliku snijega i leda. Ako bi se sve rastopilo, nivo mora porastao bi za 50 do 60 metara, ali to bi trajalo mnoge generacije.

Naučnici Ujedinjenih nacija predviđaju da će okeani do kraja ovog stoljeća biti između 30 i 110 cm veći, ovisno o ljudskim naporima da smanje emisije i osjetljivost ledenih ploča.

Iako su temperature na istočnom i srednjem Antarktiku relativno stabilne, sve je veća zabrinutost zbog zapadnog Antarktika, gdje okeani podrivaju ogromne ledenjake Thwaites i Pine.

Do sada je to dovelo do relativno niskog porasta nivoa mora, ali to bi se moglo brzo promijeniti ako dođe do stalnog skoka temperature.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button