BiHPolitika

Stranke vladajuće većine usaglasile stavove oko zakona koji će biti na sjednici državnog parlamenta
Na sastanku predstavnika stranaka koje čine vlast na državnom nivou, koji je održan danas u Istočnom Sarajevu, usaglašeni su stavovi oko zakona koji će biti na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je da su se dogovorili oko zakona o VSTV-u, o ombudsmenima te o pristupu informacijama.

Dodao je da je dogovoren izbor ministra finansija BiH i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i člana kolegija.

-Dogovoreno je da sutra na Vijeću ministara bude potvrđen Prijedlog zakona o Sudu BiH te novi zakon o strancima – rekao je Dodik.

Istakao je da očekuje da na taj način bude odblokirana evropska agenda i da do nove godine BiH dobije status pregovarača o članstvu u EU, što je cilj svih članova koalicije.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić naveo je da je današnji dogovor potvrda da ova parlamentarna većina želi da radi u dobroj vjeri na ispunjavanju uslova za članstvo u EU .

-Siguran sam da će to naši partneri iz Bruxellesa prepoznati u da ćemo u narednom periodu imati zamah na evropskom putu- naglasio je Nikšić.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović izrazio je očekivanje da bi do kraja mjeseca mogla biti usvojena tri glavna zakona i da će novo mišljenje Evropske komisije o napretku BiH biti pozitivno.Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button