BiH

Stočarstvo na Kupresu – Čuvari krda plaćeni i do 2.000 KM

Iako količine još uvijek nisu kao one s početka 20 stoljeća, kada je brojka stoke na kupreškoj visoravni prelazila 100. 000, i danas stočarstvo u ovoj općini ima budućnost i uz turizam je temelj razvoja Kupresa.

Prostrana i bajkovita kupreška visoravan trenutačno je stanište za trinaest tisuća goveda i devet tisuća ovaca. Osnovu lokalnog stočarstva čini proizvodnja meso u sustavu “krava-tele”. Tu je nezaobilazna farma obitelji Papić, koja na kupreškom, dijelu duvanjskog i ramskog polja, ukupno na 4,5 tisuće hektara uzgaja preko 5000 goveda. Prizori su to netipični za BiH, više nalikuju one Alpske ili pak scene iz “cowboyskih” filmova.

Možda će Vas zanimati i:

Vahid Šišić, farma “Papić-Perčinović”

“Stada su podijeljenje, od 200 do 500. Sve ukupno imamo 30 radnika, čuvaju s konjima. Iz hobija držimo konje, imamo ih 100.

Na ovoj farmi, kažu, posluju dobro. Većinu mesa izvoze u Tursku. Zadovoljni su i djelatnici koji su za čuvanje krda plaćeni od 1200 do 2000 KM. Osim mesa u Kupresu se 29 OPG-ova bavi i proizvodnjom mlijeka. Jedan od njih je i OPG “Duda” iz naselja Kute.

Esma Ramčić, OPG “Duda”

“Imam oko 40 muznih krava. Proizvodimo mlijeko i otkupljuje ga ovdje Kupres-milku, ima već 5-6- godina. Cijena je 0,57 KM ako je klasa onda je i do 1 KM. Primamo za mlijeko 0,29 pfennga po litri a Županija nam daje 4000 po OPG-u.

Važnost stočarstva prepoznaju jednako ozbiljno u lokalnoj kao i županijskoj vlasti, gdje jedni i druga vlast gledaju na ovu djelatnost kao stratešku granu razvoja gospodarstva Županije.

Zdravko Mioč, načelnik Općine Kupres

“Sigurno, temelj razvoja gospodarstva općine Kupres je poljoprivreda sa stočarstvom. Nismo iskoristili maksimalno potencijal koji imamo. Skupa sa mostarskim sveučuilištem koje nam je obećalo pomoć, vjerojemo da ćemo do konca godine imati Strategiju razvoja Općine Kupres.”

Božo Perić, ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva

” Program potpora još nije gotov Fokus je na mljekarstvu. budući da se sir može izvoziti u EU, ima dosta gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka, mljekare su to koje otkupljuju. Mislimo a je to jedna od mjera kojom potičemo da ljudi ostaju na selu i da se bave. Pretpostavljam da će preko 300 KM ići u tom pravcu

Stočarstvu u Kupresu i na prostoru Hercegbosanske županije definitivno ima potencijal i u ovom trenutku ljude koji se tim žele baviti kao i vlast koja to potiče.Međutim, ostaje pitanje hoće li mlađe generacije to prepoznati i vidjeti vlastitu budućnost na zemlji i poljoprivredi.

Izvor: Bhrt.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button