RegionVijesti

Šta je hripavac, zašto se najednom pojavio i koja dobna grupa je najugroženija

Epidemija u Hrvatskoj

Epidemija hripavca zavladala je Hrvatskom i zabrinula brojne njene stanovnike pa je sasvim logično da građani Bosne i Hercegovine tu situaciju prate s posebnom pažnjom.

Bernard Kaić, specijalist epidemiologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je kako je svakog dana sve više i više oboljelih te da je jučerašnja brojka bila 1.230. Dodao je i kako u zadnjih 40 godina, od 1980., nisu imali tako puno oboljelih.

“Ovo je jednostavno posljedica što više decenija radimo protiv sebe. U Titino doba bilo je obavezno da djecu vakcinišete, sada je došla ta demokratija koja je svakome dala za pravo da se ponaša kako hoće. Čak i ako imate masu tih zakonskih odredbi, niko vas ne sankcioniše što ih ne poštujete. To je poslije toliko godina došlo na naplatu”, kazao je pulmolog Edo Selimić.

Smatra da su u mnogome krivi ljudi koji zagovaraju nevakcinaciju.

“E, zbog toga što se ne treba vakcinisati, došli smo u stanje u kakvo smo došli. Taj veliki kašalj uopšte nije ništa posebno predstavlja prije 30-ak godina. To je obična bakterija. Dakle, imate lijek da možete da je uništite, za razliku od virusa gdje nemate apsolutno ništa. Ovdje imate antibiotik i riješite problem. To nije nikakav problem za odrasle ljude kojima su pluća razvijena. Problem su djeca, posebno nedoneščad”, dodaje Selimić.

Objašnjava nam da su kod nedoneščadi pluća nezrela i kad dođe do bakterijskog infekta, onda “tom djetetu ne možete ništa uraditi i gubite dijete.”

“Djeca do nekih godinu dana su također jako ugrožena zbog elastičnosti pluća, zbog čišćenja pluća… Ta djeca se pate jer sve što je strano u organizmu, u ovom slučaju plućima, izbacit ćete kašljem. Ipak, ta djeca ne mogu da kašlju u punom kapacitetu. Oni su u velikom naporu, modri, staje disanje… Vama su ruke vezane jer je takva struktura pluća u tom uzrastu”, dodaje Selimić.

 

Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button