Promo

Srednjoškolci Tuzlanskog kantona učestvovali na Satu kodiranja
Širimo znanje – programiranje nije bauk!

U okviru globalnog edukativnog događaja „Sat kodiranja“ (Hour of Code – HoC) Visoka škola računarstva i informatike eMPIRICOM i STEM akademija organizovali su 13.12.2021. godine u Tuzli niz inspirativnih radionica za ukupno 120 učenika srednjih škola. Iz Tuzle su na HoC2021 učestvovali učenici Gimnazije „Meša Selimović“, Mješovite srednje elektrotehničke škole i Katoličkog školskog centra “Sv.Franjo”, iz Gračanice učenici Mješovite srednje škole, iz Banovića učenici Mješovite srednje škole i iz Živinica učenici Gimnazije.

Sat kodiranja je događaj koji za cilj ima upoznati učenike sa svijetom programiranja i informacijskih tehnologija. Dizajniran je tako da mladim osobama demistifikuje programiranje i pokaže da ono može biti zabavno, te na koji način ga mogu iskoristiti u kreiranju i primjeni vlastitih ideja. Kodiranje se smatra osnovnom pismenošću u digitalnom dobu, te je mladima važno da razumiju tehnologiju koja ih okružuje i način na koji ona utiče na naš svakodnevni život.

Možda će Vas zanimati i:

Kroz kreiranje računarske igre korištenjem Scratch programskog jezika učesnici HoC2021 su, u veseloj i radnoj atmosferi, ušli u čaroban svijet programiranja – neki od njih su napravili svoje prve linije programskog koda, oni nešto iskusniji su usavršili svoje znanje, a svi su se lijepo družili i osvojili HoC certifikate. Radionice je vodilo 5 iskusnih STEM edukatora – asistenti Visoke škole eMPIRICOM i treneri STEM akademije.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button