ArhivaBiHVijesti

“Spremni smo na sve”: Rudari će sutra na protest pred Elektroprivredu BiH


Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika FBiH, zbog stanja u Rudniku mrkog uglja Zenica, donio je odluku o organizovanju protesta koji će biti održan u utorak, 1. augusta ispred zgrade Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH u Sarajevu, potvrdio je predsjednik tog sindikata Sinan Husić.

“Ne odustajemo, sutra izlazimo na najavljen protestni skup dostojanstveno, civilizovano. Opet vjerujemo u odnose koje imamo sa svim ljudima koji sutra treba da rade svoj dio posla. Mi ćemo se boriti za svoja prava, a druge ćemo pustiti da rade svoj posao. Ako treba i ako smo zaslužili da ova država umjesto tih radnika i nas koji ćemo sutra ponovo pokazati kako se treba ponašati, izabere umjesto radnika i sindikata te Dimitrije modernog doba, mi smo kazali ‘halal ti državo, poštujemo tvoje odluke i opet ponavljamo ne daj oružje u ruke, pucat će manijaci’,” kazao je Husić.

Iz tog sindikata ističu kako je zgrada Elektroprivrede BiH napravljena krvlju, znojem i životima rudara te da “nema te sile koja može spriječiti rudare i sindikat da sutra dođu pred tu zgradu.”

“Sutra ako Bog da, komorati svi, idemo u Sarajevo onako kako smo naučili – niko ne zna čuvati i braniti državu kao rudar, niko ne zna cijeniti državu kao rudar. Sve ono što su pričali o rudarima, vidjeli su i do sada, mi to znamo na jako dostojanstven način uraditi, a s druge strane bilo ko da pokuša provokacijama ili nečim, imat će i odgovor kakav treba, jer mi smo spremni na sve. Ja sam spreman dati život samo da dokažemo da ne može više ovako. Nije rudar fukara,” naglasio je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije rudnika “Kreka”.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button