Vijesti

Specijalni izaslanik Njemačke Sarrazin podržao Schmidtovo nametanje: Bilo je neizbježnoSpecijalni izaslanik vlade Savezne Republike Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana Manuel Sarrazin pozdravio je odluku Christiana Schmidta kojom je nametnuo tehničke Izmjene izbornog zakona.

Naime, u svojoj poruci na platformi X, Sarrazin kaže da je bilo neophodno da BiH ima slobodne i poštene izbore, ali mu je donekle žao što je to bilo neophodno osigurati kroz Schmidtovu odluku.

“Izbori moraju biti slobodni i pošteni. Žao nam je što je to bilo neizbježno za visokog predstavnika da ovako djeluje da bi poboljšao ključne aspekte bh. izbornog integriteta u skladu sa standardima EU/OEBS-a. Dobrodošli! Stranke imaju priliku da se dogovore o ostalim bitnim elementima do 19. aprila. Puna podrška za ovaj pristup,” poručio je Sarrazin.

Podsjetimo, ovaj paket izmjena zakona se bavi nizom različitih područja. Ukratko, usvojene izmjene se odnose na sljedeće:

Poboljšan integritet i nadzor glasovanja i prebrojavanja glasova, uključujući povećanu sigurnost rukovanja izbornim materijalom prije i nakon glasovanja te profesionalizaciju izbornih odbora.

Veća transparentnost registracije birača, posebno onih koji glasaju u odsutnosti i izbjeglica, kao i provjera podataka iz biračkog registra.

Povećana transparentnost i sigurnost tokom cijelog izbornog procesa, od početka do kraja, uključujući elektroničku identifikaciju birača, videonadzor i elektroničko prebrojavanje glasačkih listića, između ostalih mjera.

Jasnija zaštita ljudskih i građanskih prava prije, tokom i nakon izbora, uključujući preciznije procedure za rješavanje prigovora, izricanje sankcija i unapređenje ravnopravnosti spolova.

Sprečavanje manipulacije biračima, uključujući strože mjere protiv preuranjene političke promocije i lažnih vijesti, uz veću transparentnost finansiranja kampanja i medija.

Nesmetano provođenje izbora uz pravodobno osiguranje sredstava i poboljšane definicije nadležnosti, integriteta i neovisnosti CIK-a.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button