Sport

Španska Marca potvrdila da je Kylian Mbappe potpisao ugovor sa Real Madridom

“Francuz je potpisao ugovor sa Real Madridom u trajanju od pet godina,” piše Marca.

Kylian Mbappe i Real Madrid zaključili su i potpisali ugovor prije dvije sedmice kojim će francuski napadač od 1. jula postati potpuno novi igrač kraljevskog tima, što je potvrdila španska Marca.

Na ovaj način će se u roku od 133 dana zvanično okončati najobimnije “udvaranje” koje je svijet fudbala doživio posljednjih decenija. Igrač i klub ispunjavaju svoje želje i konačno spajaju svoje sudbine, ostavljajući za sobom put koji je od ljeta 2017. doživio svakakve peripetije.

Ne želi više ponudu PSG-a

Kada se fudbaler prošlog utorka sastao sa predsjednikom PSG-a kako bi ga obavijestio da će 30. juna napustiti klub, zamolio ga je da mu ne daje nikakvu novu ponudu za obnovu ugovora. Razlog je taj što je već potpisao ugovor koji će ga vezati za Real Madrid na pet sezona.

Taj razgovor je protekao u atmosferi srdačnosti jer je i sam Francuz u junu prošle godine formalno saopštio da neće koristiti opcionu treću sezonu u ugovoru. Nasser Al Khelaifi je bio svjestan da su njegove mogućnosti da ga ponovo uvjeri uveliko smanjene.

Kontakt u januaru

Scenarij ovog definitivnog poglavlja u pregovorima savjesno je slijedio Real Madrid, koji je želio izbjeći bilo kakvu minimalnu nepravilnost koja bi PSG-u mogla dati razlog za protest pred UEFA-om i FIFA-om, tako je i sam igrač, svjestan da nakon onoga što se dogodilo u maju 2022., trebao je da se ‘pomiri’ sa direktorima madridskog kluba i prije svega sa njegovim navijačima.

Prvih dana januara, nakon što je njegov ugovor ušao u posljednjih šest mjeseci, Real je kontaktirao Mbappeove ljude kako bi saznao da li je plan dogovoren u maju prošle godine još uvijek na snazi ​​i da li je bilo promjena. Odgovor je bio pozitivan. Kada je prije osam mjeseci pismom obavijestio pariški klub da odustaje od opcione treće sezone u svom ugovoru, već je donio čvrstu odluku: njegova destinacija će biti Real Madrid!

I dogovor u februaru

U tom pozivu početkom januara, José Ángel Sánchez, osoba koja je vodila pregovore u ime kraljevskog kluba, pozvao ih je da pregovore nastave najkasnije početkom februara. Ogorčeni nakon razgovora 2022. godine, nisu željeli više odgađati razgovore sa ciljem što skorijeg zatvaranja i potpisivanja ugovora.

Prenijeli su Mbappéu važnu ideju: Real je bio zainteresiran da ga dovede, ali to više nije bio hitan slučaj ili potpisivanje koje su željeli postići po svaku cijenu, kao što je to bilo prije godinu i po dana. Zato su tražili konkretnost i jasnoću u pregovorima. Ako bi se operacija mogla izvesti, savršeno, ako nije, nema problema. S obzirom da su Bellingham i Vinicius već potvrđeni i dokazani među najboljim fudbalerima na planeti, Madridu nije bilo hitno. Ali želio je uskoro znati može li računati na Mbappéa ili ne planirati sljedeću sezonu.

Pridržavajte se standarda kluba

Na osnovu sporazuma koji su obje strane postigle u maju 2022. godine, pregovori su bili relativno jednostavni, iako je bilo nekih neslaganja. Madriđani su uspjeli da smanje finansijske uslove , prateći Florentinove instrukcije. Predsjednik i generalni direktor znaju da ova stvar može stvoriti problem u svlačionici sa drugim igračima i ne žele mijenjati ekosistem i odličnu atmosferu koja vlada među svim fudbalerima. Zbog toga su rekli Fayzi Lamari, majci Mbappea, i njenoj advokatici Delphine Verheyden, da bi Kylianova godišnja plata trebala da se prilagodi standardima kluba.

Tabela plata

Nakon prilagođavanja, francuski napadač će stići kao najplaćeniji u timu na osnovu svog nezvaničnog statusa najboljeg igrača svijeta, ali sa platom koja nije daleko od igrača koji zarađuju najviše u timu, a to su Kroos i Modrić. Izvori bliski pregovorima ga stavljaju na sve veći obim koji pokriva raspon između 15 i 20 miliona neto godišnje plus bonuse za ciljeve tokom pet godina koliko će ugovor trajati, prateći tip ugovornog odnosa koji Real obično nudi svojim igračima u nedavno, ali Marca nije potvrdila ovu tačku.

Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button