SvijetVijesti

Španija uvodi sankcije protiv 12 nasilnih izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali
Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares objavio je da je njegova zemlja pokrenula procedure za uvođenje sankcija “prvoj grupi od 12 nasilnih izraelskih doseljenika” na Zapadnoj obali, javlja Anadolu.

Govoreći pred Zajedničkom komisijom Evropske unije (EU), Albares je izjavio da je ispunjeno obećanje koje su najavili prije dvije sedmice da bi “Španija mogla djelovati jednostrano kako bi zaustavila i uvela sankcije onima koji počine djela nasilja nad Palestincima na Zapadnoj obali.”

“Šutnja i nedjelovanje uvijek daju rezultate na štetu žrtava,” rekao je Albares, dodajući da je nakon što EU nije donijela zajedničku odluku zbog opstrukcije Mađarske na samitu EU održanom krajem februara, španska vlada pokrenula procedure za uvođenje sankcija “prvoj grupi od 12 nasilnih izraelskih doseljenika” na Zapadnoj obali.

Albares je insistirao da Španija zatraži od EU da nastavi finansirati Agenciju Ujedinjenih naroda za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) i da podrži Međunarodni sud pravde (ICJ) pred kojim je krajem 2023. godine Južnoafrička Republika podnijela tužbu, optužujući Izrael da nije ispunio obaveze prema Konvenciji o genocidu iz 1948. godine.

Ponavljajući svoj prijedlog rješenja o dvije države, Albares se zalagao za “uspostavljanje palestinske države pod jedinstvenom palestinskom nacionalnom vlašću, povezane koridorom, s lukom, izlazom na more i sa glavnim gradom u istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu.”

Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button