TuzlaTuzlanski kantonVijesti

Slučaj “UKC Tuzla”: Kako je Vlada TK odgovorila na “posljednje upozorenje” Vlade FBiH?

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici je upoznata sa Odgovorom Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona na akt Federalnog ministarstva zdravstva, koji je nazvan kao posljednje upozorenje, a kojim se  traži da se odmah stave van snage akti koji se tiču osnivačkih prava nad Javnom zdravstvenom ustanovom Univerzitetski klinički centar Tuzla i privremenog imenovanja Upravnog odbora JZU Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

U protivnom, kako je to navedeno u aktu Federalnog ministarstva, Federalno ministarstvo zdravstva će pristupiti jednostranom raskidu Ugovora zaključenog sa JZU UKC Tuzla o dodjeli sredstava Tekući transfer drugim nivoima vlasti i fondovima-transfer za sanaciju zdravstvenih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine od 13.04.2023. godine.

Kako se u Odgovoru, između ostalog navodi, bez zaključenog ugovora o međusobnim pravima i obavezama nad JZU UKC Tuzla i upisa u sudski registar, Federacija BiH nema pravo uslovljavati niti upozoravati Tuzlanski kanton na bilo šta, što je u vezi sa suosnivačikm pravima nad JZU UKC Tuzla.

Jednostrano raskidanje Ugovora o dodjeli sredstava iz razloga koji su Federaciji BiH bili poznati i u vrijeme zaključenja Ugovora, Vlada TK i Ministarstvo smatraju neosnovanim u cijelosti, a za posljedicu bi imalo uskraćivanje finansijske potpore Tuzlanskom kantonu za sanaciju JZU UKC Tuzla u postupku finansijske konsolidacije i/ili restrukturiranja kao javne zdravstvene ustanove, koja u najvećem dijelu pruža zdravstvene usluge stanovništvu Tuzlanskog kantona.

Također, kako se ističe u Odgovoru, JZU UKC Tuzla je, Odlukom Vlade Federacije za 2023. godinu, raspoređeno neznatno manje finansijskih sredstava od JZU UKC Sarajevo, a duplo manje od SKB Mostar, a ovakav način raspodjele finansijskih sredstava nanosi štetu stanovništvu Tuzlanskog kantona, jer je nesporno da je Tuzlanski kantona kanton sa najvećim brojem stanovnika i osiguranih lica.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button