Valter Tuzlanski

Skupština TK izmijenila zakon koji je tek usvojila: Doktori će zarađivati više od premijera

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona danas su na sjednici hitnog karaktera izmijenili zakon koji su nedavno usvojili. Po tom Zakonu, bilo je onemogućeno da između ostalih, ljekari i univerzitetski profesori imaju plate veće od plata ministara i premijera.

Nakon što su se ljekari i profesori pobunili, uslijedila je sjednica Vlade TK koja je prihvatila zamjerke i delegirala tačku Skupštini koja ju je danas i usvojila.

Možda će Vas zanimati i:

“Na prošloj sjednici Skupštine TK su usvojene izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti TK. Između ostalog, usvojen je amandman vlade kojim su se ograničavale plate, ali kod njihovog obračuna došlo bi se do smanjenja plata nekih već stečenih materijalnih prava akademskom osoblju Univerziteta u Tuzli te medicinskom osoblju visoke stručne spreme. Uočenu grešku sada ispravljamo te smo izbrisali amandman i zakon vratili u formu u kojoj je vrijedio od 2015. godine”, kazao je predsjedavajući Skupštine TK Žarko Vujović iz Demokratske fronte.

Opozicija u Skupštini smatra da je vlast svjesno na ovaj način željela destabilizovati UKC i Univerzitet u Tuzli.

“To je bilo u korist privatnih klinika koje nastaju u Živinicama, uz preferiranje privatnih univerziteta, a koji su nastali u okviru prethodnih mandata i odluka Vlade TK na čijem čelu je bila SDA”, kazao je Dževad Hadžić iz SDP-a.

Iz NIP-a smatraju da ovdje nije riječ tek o pukoj grešci, jer kako navode, Vlada TK svjesno degradira struku i nauku.

“Poruka da jedan političar vrijedi više od anesteziologa i neurohirurga, koji svakodnevno drže živote čovjeka u svojim rukama, ali i od doktora nauka, odnosno profesora, je strašno. Upozoravali smo da će od ovoga doći i niko nije slušao konstruktivne prijedloge opozicije”, ističe Silva Banović iz Naroda i pravde.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button