RegionVijesti

Škole u Srbiji od sutra u štrajku: “Tražimo prestanak promocije nasilja”

Nastava u srbijanskim školama danas počinje minutom ćutanja kako bi se odala pošta stradalim učenicima i zaposlenim u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

Nastave sutra vjerovatno neće ni biti s obzirom na to da su sindikati prosvjete, zabrinuti za svoju sigurnost, najavili štrajk.

Možda će Vas zanimati i:

Za petak, 5. maj, najavljena je potpuna obustava rada tokom koje će zaposleni biti u školama, ali neće izvoditi nastavu.

Granski sindikat prosvjetnih radnika Srbije “Nezavisnost” zahtjeva hitno postavljanje detektora metala na ulazu u osnovne i srednje škole, obavezno angažovanje profesionalnog obezbjeđenja i bolje organizovanje rada školskih policajaca.

“Tražimo i zabranu promovisanja i javnog pojavljivanja svih osuđenih kriminalaca i zločinaca, kao i svih rijaliti emisija u kojima se učesnici nasilno ponašaju”, zahtjeva se u saopštenju “Nezavisnosti”.

Sindikat radnika u prosvjeti Srbije navodi da će stupiti u štrajk radi ispunjenja sledećeg uslova:

“Obezbjeđenje svim zaposlenima u prosveti poštovanja dostojanstva ličnosti na radu, kao i rad na radnom mjestu i u radnoj okolini na kojima su sprovedene mjere sigurnosti i zdravlja na radu.”

Iz Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije navode da je njihova profesija degradirana, a život učenika i svih zaposlenih ugrožen.

“Živimo u društvu u kome su sveprisutni agresija i nasilje: verbalno, medijsko, fizičko… Ono je, ne samo u školama, već u cjelokupnom društvu doživjelo vrhunac. Kao društvo smo iznevjerili, kao država zatajili. Srbija treba da stane i zapita se dokle je stigla i kuda i kako nakon ovog”, piše u saopštenju unije.

Sindikati su izrazili saučešće porodicama nastradalih, a povrijeđenima poželjeli brz oporavak.

Iz Ministarstva prosvete Srbije školama je stigao dopis da takmičenja planirana za vikend treba početi minutom ćutanja, a da se izleti, ekskurzije i nastava u prirodi planirani do kraja nedelje, ukoliko je moguće, odlože. U Srbiji je proglašena trodnevna žalost od petka do nedelje.

Podsjetimo, osmoro djece i radnik obezbjeđenja ubijeni su juče u oružanom napadu u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru. Šestoro učenika i jedna nastavnica su ranjeni, a napadač K.K, učenik sedmog razreda te škole, je uhapšen nakon što je sam pozvao policiju.

Građani više gradova sinoć su se okupljali na trgovima da bi paljenjem sveća odali počast žrtvama, a slična okupljanja širom Srbije najavljena su i za danas.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button