Svijet

Sjeverna Koreja okrivila SAD i Zapad za rat u Ukrajini

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak prekinula šutnju o ruskoj invaziji na Ukrajinu okrivljujući Sjedinjene Američke Države i Zapad za hegemonističku politiku.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje je u svom prvom službenom saopćenju o ruskom napadu navelo da je Zapad kriv za “zloupotrebu moći”.

“Temeljni uzrok ukrajinske krize u potpunosti leži u hegemonističkoj politici SAD-a i Zapada, koji se nameću bezobrazlukom i zloupotrebom moći protiv drugih zemalja,” rekla je zvanična državna novinska agencija KCNA, pozivajući se na neimenovanog glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova.

Saopćenje je stiglo samo dan nakon što je Sjeverna Koreja, ispalila projektil što je prvi test nakon rekordnog broja lansiranja u januaru.

Washington je pozvao na nastavak pregovora o ukidanju nuklearnog i raketnog programa Pjongjanga, ali je Sjeverna Koreja odbacila prijedlog, zahtijevajući odustajanje od “neprijateljske politike” i “dvostrukih standarda” SAD-a.

Pjongjang je također zaprijetio ponovnim testiranjem svojih raketa većeg dometa, pa čak i nuklearnog oružja.

Sjeverna Koreja optužila je Washington i njegove saveznike da “ignorišu razumne i legitimne zahtjeve Rusije” u smislu sigurnosnih garancija.

“Oni sistematski potkopavaju evropsko sigurnosno okruženje nastojeći da NATO savez šire prema istoku, uključujući neometano raspoređivanje sistema naoružanja za napad,” rekao je KCNA.

“Stvarnost još jednom dokazuje da sve dok postoji američka jednostrana i dvostruka politika koja ugrožava mir i sigurnost jedne suverene zemlje, nikada neće biti mira u svijetu,” zaključili su .

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button