BiHVijesti

Sjednica VSTV-a: Izbor novog potpredsjednika nakon ostavke Biljane Simeunović
Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za 27. i 28. septembra sjednicu na kojoj bi, uz ostalo, trebala biti razmatrana Informacija o predmetima visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala, odnosno presjek stanja sa danom 30. juni 2023. godine.

Kako Fena saznaje u VSTV-u BiH, u dnevni red zasjedanja naknadno je uvrštena i tačka koja se odnosi na izbor potpredsjednika tog regulatornog tijela.

Radi se o poziciji koja je ostala upražnjena nakon što je članica tog tijela Biljana Simeunović podnijela ostavku na funkciju potpredsjednice na sjednici održanoj 6. septembra.

Kako je planirano, na sjednici će biti razmatrane i informacije o dinamici suđenja u složenim predmetima organizovanog kriminala koji su ušli u dvogodišnje planove rješavanja za prvi i drugi kvartal 2023. godine, kao i tačka koja se odnosi na realizaciju planova rješavanja predmeta za prvo polugodište 2023. godine.

Također, članovi VSTV-a bi se trebali očitovati o Polugodišnjem izvještaja Ureda disciplinskog tužioca- UDT-a, te o Polugodišnjem izvještaju o radu sudova i tužilaštava 2023. godine.

Na dnevnom redu je i Molba za podršku VSTV-a BiH istraživanju krivičnih presuda u predmetima rodno zasnovanog nasilja Univerziteta u Sarajevu.

VSTVBiH će se očitovati i u vezi s prijedlogom Stalne komisije za provođenje testnih procedura, strukturiranog razgovora i unapređenje postupka imenovanja, za realizaciju zaključaka sa Okruglog stola održanog u junu o.g.

Prema ustaljenoj praksi, drugog dana zasjedanja, bit će imenovani nositelji pravosidnih funkcija u BiH , te donesen određeni broj odluka o produženju i prestanku mandata.

(FENA)Možda će Vas zanimati i:

Back to top button