BiH

Sindikat Bosne i Hercegovine: Nema opravdanja za poskupljenje cijene električne energije

Dodatni trošak


Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) tvrdi da ne postoji opravdanje za bilo kakvu odluku o značajnom porastu cijene električne energije, na samom kraju 2021. godine koju je obilježio masovni odlazak radnika, zatim enorman porast troškova života, nepostojanje definisane minimalne plate te desetine hiljada nesigurnih radnih mjesta.

“Svaki dodatni trošak koji se nameće poslodavcima automatski znači da će ga oni nadoknaditi preko leđa radnika, otpuštanjem, smanjenjem plate ili neredovnim isplatama primanja radnicima. Radnici su i tako na rubu egzistencije, rade na nesugurnim radnim mjestima pa svaka najava o otpuštanju, a posljednjih dana smo ih čuli mnogo od strane poslodavaca, unosi dodatni nemir i nespokoj u njihove i živote njihovih porodica”, upozoravaju iz Sindikata.

Predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović poziva Vladu Federacije BiH da počne raditi u interesu radnika, penzionera i svih ostalih građana te da počne donositi odluke kojima će zaštititi njihov ekonomski položaj i bar donekle ublažiti sve negativne posljedice pandemije koje trpe.

“Ne tako davno na ulici su bili rudari tražeći zaštitu svojih prava. Ako se ne promijeni stav JP Elektroprivreda BiH o poskupljenju cijene električne energije na ulici će se naći hiljade radnika iz industrijskog i uslužnog sektora. Ne mogu svi radnici u Federaciji BiH biti taoci želje Elektroprivrede BiH za ostvarenjem ekstra profita”saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.Izvor
Bhrt.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button