Svijet

Sin Ramzana Kadirova imenovan za posmatrača u streljačkom bataljonu ruske vojske

Sin tinejdžer čečenskog lidera Ramzana Kadirova, koji je ove godine prikazan kako tuče zatvorenika u pritvoru, imenovan je za posmatrača u novom bataljonu koji je dio snaga ruskog ministarstva odbrane, rekao je visoki čečenski zvaničnik kasno u utorak.

Adam Kadirov, koji je prošle sedmice napunio 16 godina i koji je nedavno imenovan za glavnog tjelohranitelja svog oca, prikazan je na video snimku na društvenim mrežama koji je Ramzan Kadirov objavio u septembru kako udara i šutira zatvorenika optuženog za spaljivanje Kur'ana.

Video je izazvao široku osudu. Ramzan Kadirov, nepokolebljivi saveznik predsjednika Vladimira Putina, rekao je tada da je ponosan na svog sina i da poštuje Adama zbog sticanja “odraslih ideala časti, dostojanstva i odbrane svoje vjere.”

Adam Delimkhanov, koji je na čelu čečenskog odjeljenja ruske nacionalne garde i također je član ruskog parlamenta, rekao je u utorak da je mladi Kadirov imenovan za kustosa, odnosno posmatrača, streljačkog bataljona.

“Ovo imenovanje je bio prirodan rezultat Adamovih značajnih usluga u održavanju vjerskih, porodičnih i kulturnih vrijednosti našeg naroda,” rekao je Delimkhanov, koji se smatra drugim najvišim zvaničnikom Čečenije iza Kadirova.

Čečenski streljački bataljon formiran je ranije ovog mjeseca, navode ruski državni mediji. Sada je dio snaga ruskog ministarstva odbrane

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button