Lifestyle

Šest namirnica koje biste trebali konzumirati svaki dan

Uravnotežena prehrana u današnjem vrijeme znači da kada ste okruženi lošim, morate maksimizirati dobro ako želite poboljšati svoje zdravlje i izgubiti na težini.

Neke od najboljih namirnica za vaše zdravlje vjerovatno već imate u svom frižideru.

Kokosovo ulje

Jedno istraživanje iz American Journal of Clinical Nutrition otkrilo je da su ispitanici koji su jeli kokosovo ulje brže izgubili ukupnu težinu i masnoće na trbuhu nego grupa koja je konzumirala istu količinu maslinovog ulja. Tajna je u kokosovim srednjim lancima triglicerida. Za razliku od masnih kiselina u većini ulja, kokosovo ulje se odmah razgrađuje za upotrebu ne skladišti, a utvrđeno je da ubrzava metabolizam, piše Eat This.

Sjemenke

Jedno od obilježja uravnotežene prehrane je dobar omjer omega-6 masnih kiselina i omega-3. Odnos 4:1 bio bi idealan, ali moderna američka prehrana više sliči na 20: 1. To dovodi do upale, što može potaknuti debljanje. Chia sjemenkei i lan nalaze se među najkoncentriranijim izvorima omega-3 u prehrambenom svijetu.

Studije na životinjama sugeriraju da prehrana bogata chia može smanjiti štetni LDL holesterol i zaštititi srce, a nedavna studija u časopisu Hypertension otkrila je da svakodnevna konzumacija pekarskih proizvoda obogaćenih lanenim sjemenkama smanjuje krvni pritisak kod pacijenata s bolestima perifernih arterija. Najbolje se apsorbira kad se samelje lan te dodaje žitaricama, smoothiejima i pecivima.

Jaja

Jaja su najbolji izvor vitamina B holina, esencijalnog hranjivog sastojka koji se koristi u izgradnji svih ćelijskih membrana tijela. Nedostatak holina povezan je direktno s genima koji uzrokuju nakupljanje masnoće na trbuhu. Jaja mogu riješiti problem.

Jabuke

Nedavno istraživanje u Wape Forest Baptist Medical Centeru pokazalo je da se za svakih 10 grama porasta topivih vlakana pojedenih dnevno visceralna masnoća (to je opasna trbušna mast) smanjila za 3,7 posto tokom pet godina. Učesnici koji su svoju naviku svakodnevnog konzumiranja jabuka uparili sa 30 minuta vježbanja 2-4 puta sedmično, zabilježili su pad akumulacije visceralne masti za 7,4 posto u istom vremenskom periodu. Međutim, nemojte guliti jabuku ako želite izgubiti kilograme. Studija provedena na Univerzitetu Zapadne Australije otkrila je da su rumene sorte imale najveći nivo antioksidativnih fenola, od kojih se većina nalazi u koža.

Cimet

To je možda najlakša nadogradnja prehrane od svih, samo stavite cimet na tost. Prema istraživačima, cimet sadrži snažne antioksidanse zvane polifenoli koji dokazano poboljšavaju osjetljivost na inzulin illi čak sposobnost našeg tijela da skladišti masnoće i upravlja znacima gladi. Niz studija objavljenih u American Journal of Clinical Nutrition otkrio je da dodavanje kašičice cimeta u škrobni obrok može pomoći stabiliziranju šećera u krvi i spriječiti skokove inzulina.

Zelena salata

U novoj studiji Univerziteta William Paterson koja je upoređivala 47 vrhunskih namirnica prema količini hranjivih sastojaka, moderna hrana našla se na uglednom – ali neuglednom – 15. mjestu na listi. Rangiranje više: potočarka, špinat, lisnato zelje i endivija. Prema studiji sa Univerziteta Purdue, samo 3 grama mononezasićenih masti može pomoći tijelu da apsorbira karotenoide povrća (one čarobne molekule koje vas štite od hroničnih bolesti poput raka i bolesti srca).

Izvor: Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button