BiH

Sebija Izetbegović o smjeni Upravnog odbora KCUS-a: Nikšić se ponaša po staroj SDP-ovskoj mantri

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović oglasila se povodom odluke Vlade Federacije BiH kojom su smijenjeni članovi Upravnog i Nadzornog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Izetbegović je poručila kako su članovi smijenjeni protivno statutu.

“Nametnuti federalni premijer Nermin Nikšić i njegova Vlada su danas nezakonito i protivno Statutu Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) smijenili članove Upravnog i Nadzornog odbora. Nestrpljiv da ispoštuje zakonske procedure – po staroj SDP-ovskoj mantri ‘znamo da nije po zakonu, ali nama se žuri’ – nametnuti premijer kršeći sve pravne norme, na silu želi da instalira podobne kadrove u UO i NO KCUS-a,” napisala je Sebija Izetbegović na svojoj Facebook stranici.

Ona je kazala da je premijer “koji je od građana dobio manje od 6.000 glasova, koji nije mogao osvojiti čak ni kompenzacijski mandat,” nametnut suspenzijom Ustava na jedan dan. Takav premijer sada, kaže ona, u žurbi da imenuje podobne kadrove, suspenduje zakone i Statut najveće i najuspješnije zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini.

“Nezakonito postupanje će sasvim sigurno dovesti do tužbi smijenjenih članova UO i NO, što su neki od njih već i najavili. Uz sve ovo, nametnuti premijer Nikšić je danas praktično suspendovao i ministra zdravstva Nediljka Rimca. Ministar Rimac je jedini ovlašten da uz adekvatna i opravdana pojašnjenja, zatraži prijevremenu smjenu Upravnog i Nadzornog odbora KCUS-a. Međutim, to pravo mu je oduzeo nametnuti premijer, koji je sam sebi dodijelio ulogu i ministra zdravstva,” rekla je.

Izetbegović je kazala kako se nada da će gospodin Rimac zaštititi vlastiti dignitet, i kao dugogodišnjeg uspješnog hirurga i kao ministra zdavstva, ali i dignitet najveće i najuspješnije zdravstvene ustanove u BiH, te da će prijaviti nezakonite radnje “nametnutog premijera Nikšića” nadležnom tužilaštvu.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button