BiHVijesti

SDA: Uključivanje entiteta u vođenje vanjske politike je izvan Ustava i zakona










Iz Stranke demokratske akcije (SDA) oglasili su se saopćenjem povodom posjete ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića Banjoj Luci i sastanka s Miloradom Dodikom, predsjednikom RS-a.

“Uključivanje entiteta u vođenje vanjske politike na način na koji je to sastankom u Banjoj Luci sa predsjednikom entita RS Miloradom Dodikom učinio ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, djelovanje je izvan Ustava i zakona,” dodao je.

Istakli su kako je vanjska politika isključiva ustavna nadležnost države Bosne i Hercegovine i entiteti, odnosno njihovi zvaničnici, nemaju nikakve ovlasti u tom pogledu.

“Omogućavanjem predsjedniku jednog bh. entiteta da mimo Ustava i zakona učestvuje ne samo u kreiranju vanjske politike, nego i u kadroviranju u Ministarstvu vanjskih poslova, Konaković je ponizio državne institucije, a posebno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Pri tome je olako prešao preko činjenice da je riječ o entitetskom čelniku koji je odlikovao Putina, organizovao neustavnu milititarističku paradu zajedno za ruskim paravojnim organizacijama, i koji svakodnevno nasrće na državu Bosnu i Hercegovinu,” dodali su.

Dalje navode da iako je Konaković imao namjeru da sastanak u javnosti predstavi kao susret dva stranačka predsjednika, Dodik je jasno stavio do znanja da je riječ o sastanku predsjednik entiteta RS sa ministrom vanjskih poslova.

“Tome svjedoče njegove izjave, mjesto održavanja sastanka i sam protokol. Dakle, nije to bio sastanak dva stranačka čelnika, već susret kojim je Dodik preko servilnog Konakovića ponizio državu i njene institucije,” zaključili su.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button