BiHPolitika

SDA najavila krivičnu prijavu protiv predsjednice FBiH Lidije Bradare


Pokušaj političkog i pravnog nasilja koje provode stranke Trojke i HDZ u namjeri da kršeći Ustav FBiH formiraju Vladu FBiH ovih dana bi mogao kulminirati, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije.

U saopćenju se navodi da je, iako rok od 30 dana ističe, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara odbila da obavi konsultacije s potpredsjednikom Refikom Lendom u vezi sa sastavom nove Vlade, te je mimo političkog dogovora s potpredsjednikom koji predstavlja Bošnjake potpisala odluku o imenovanju premijera i ministara.

Možda će Vas zanimati i:

– Ukoliko se desi da predsjednica Bradara odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH dostavi Predstavničkom domu bez potpisa oba potpredsjednika, protiv nje će biti podnesena krivična prijava – navode iz SDA.

Dodaju da bi predsjednica Federacije BiH ovakvim postupanjem prekršila odredbe Ustava FBiH i počinila krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlašćenja.

HDZ-ova Lidija Bradara kandidatkinja za predsjednicu FBiH, blokada još traje - Index.hr

– Prijava će biti podnesena i protiv odgovornih osoba u Parlamentu Federacije BiH koje bi eventualno uvele u proceduru neustavni prijedlog odluke.

Poštivanje vladavine zakona, propisanih precudura, a naročito temeljnog pravnog akta – Ustava Federacije BiH, nulti je prioritet i interes svakog građanina koji živi u ovom entitetu – ističe se u saopćenju.

Napominje se da su Ustavom FBiH, uz ostalo, definirani i osjetljivi međunacionalni odnosi i balansi, odnosno prava konstitutivnih naroda, uključujući i Bošnjake koji u Federaciji BiH čine 70,4 posto stanovništva i koje u ovoj fazi fomiranja vlasti predstavlja potpredsjednik Lendo.

– Kršenje Ustava vodi ka pravnoj anarhiji i bezakonju sa nepredvidim posljedicama, i ono mora biti zaustavljeno svim dozvoljenim sredstvima – navodi se u saopćenju SDA.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button